У НЕВЛАДИНОЈ организацији "ЛГБТК форум Прогрес" разочарани су чињеницом да Скупштина Црне Горе још једном није обезбедила грађанску већину потребну за изгласавање Закона о животном партнерству особа истог пола, али, како тврде, оптимистични су, те се надају да ће се она оформити у наредном периоду. Наиме, у понедељак је још једном одложено гласање о том закону, a одлагање је предложио посланик владајућег ДПС-а Никола Ракочевић.

- Надамо се да ће бити довољно неко време које ћемо на овај начин добити, да ипак разговарамо са онима у коалицији, али и са посланицима опозиције и схватимо да је ово интерес у правцу грађанске Црне Горе - образложио је Ракочевић захтев за одлагање.

Упркос разочарању, и у НВО "ЛГБТК Прогрес" су оптимистични.

- Уздамо се у грађански оријентисане партије да ће у својим редовима да пронађу воље и капацитета да испоштују не само ЛГБТК особе, већ све оне грађане који су на претходним изборима подржали њихове грађанске програме - казао је извршни директор те НВО Џон М. Барац. Барац додаје да полажу наду у формирање грађанске већине у Скупштини која ће подржати Закон о животном партнерству.

Протачите још - И геј ђетићи код матичара?

Посланици Бошњачке и албанских странака су раније казали да неће подржати закон, а из ДФ су још док се о закону расправљало оценили да његовим усвајањем власт жели да се обрачуна са црногорским моралом и традицијом.

Џон М. Барац


ЕВРОПСКА И ЉУДСКА ОБАВЕЗА

ПОСЛАНИК СДП Рашко Коњевић казао је да ће гласати за Предлог закона о животном партнерству лица истог пола.

- Нећемо као парламент имати већину за један такав закон, али то је свакако порука Влади да се потруди да унутар владајуће већине обезбеди 41 глас - казао је Коњевић.