ЈЕДАН од услова за пријем државе у Европску унију је јавни дуг испод 60 одсто БДП-а, међутим, Црна Гора је ову границу прекорачила и на крају прошле године он је износио 67,1 одсто. Из Министарства финансија поручују да ће задуженост Црне Горе до прихватљиве границе смањити до 2022. године.

Према оценама учесника панел дискусије на тему "Јавни дуг Црне Горе 2006-2018: структура, проблеми и могућа решења", у организацији Центра за истраживачко новинарство Црне Горе, која је одржана у понедељак, јавни дуг представља озбиљан разлог за забринутост.

На панелу је представљена студија "Анализа јавног дуга Црне Горе", а један од закључака студије је да је дуг растао забрињавајућом динамиком и да би тако висок ниво задуживања могао да угрози јавне финансије и економске реформе.

Како је истакао економски аналитичар и аутор анализе Зарија Пејовић, за 12 година, односно од 2006. до 2018. године, јавни дуг је увећан за чак 2,4 милијарде евра.

Прочитајте још - Црна Гора: Лоши кредити омча за буџет

Милка Тадић Мијовић из ЦИН-ЦГ казала је да без одговорне и транспарентне јавне управе нема реформи и европеизације на Балкану.

- До података се тешко долази, и неке се информације крију од јавности под велом пословне и државне тајне. Један од таквих уговора је и уговор за ауто-пут Бар - Бољаре. Један од закључака је да је дуг растао забрињавајућом динамиком - навела је Милка Тадић Мијовић.

Како тврде у Министарству финансија, јавни дуг се увећавао због финансирања инфраструктурних пројеката, а када је реч о смањењу дуга, у том ресору су оптимистични.

- Од 2009. године почиње економска криза, а задуживање се односило на финансирање текуће потрошње. Од 2017. се задуживање односи на финансирање капиталног буџета. У наредне две године очекујемо да ћемо доћи до суфицита и да ће задуживање бити све мање и мање. Један од услова уласка у ЕУ је смањење дуга испод 60 одсто БДП-а. План Црне Горе је да у ЕУ буде до 2025. и наше су анализе да ћемо 2022. године успети да спустимо дуг испод 60 одсто БДП-а - казао је Драган Дармановић, генерални директор Директората за државни трезор.

Прочитајте још - Црна Гора: Буџет "краћи" за 20 милиона

Како је истакао, ситуација у вези са јавним дугом озбиљно је схваћена од стране државе, која је због тога у сталном контакту с представницима Светске банке и ММФ-а.

АУТО-ПУТ "НАПУМПАО" ДУГ

ЈАВНИ дуг је 2006. године био 32,6 одсто бруто домаћег производа, по чему је Црна Гора тада била ниско задужена земља. На крају прошле године државни дуг је био 67,1 одсто, а граница високе задужености је 60 одсто БДП-а. На висок јавни дуг је утицао кредит који је Црна Гора подигла код једне кинеске банке за изградњу приоритетне деонице ауто-пута Бар - Бољаре. За 41 километар ауто-пута, држава ће платити скоро милијарду евра, а прва деоница биће завршена наредне године, и то ће бити први километри ауто-пута у Црној Гори.