ДАВНА идеја о повезивању мора и високог залеђа жичаром, више пута пролонгирана, коначно ће бити реализована. Савремена жичара повезиваће море и стару аустроугарску тврђаву Космач, која се налази на надморској висини од 840 метара. Полазна станица биће код хотела "Фалкенштајнер" у Бечићима, где је предвиђена градња великог паркинга и неколико пратећих објеката, а завршна код поменуте тврђаве. Траса је дугачка 2,1 километар.

Код тврђаве Космач биће изграђен комплекс, који би чинили мали приземни објекти, изграђени од камена. Комплекс треба да обједињава велики ресторан, неколико сувенирница, гувно, као и велики амфитеатар на отвореном, а биће уређене и зелене површине.

Туристи ће гондолама, које ће имати по осам седишта, стизати с мора на јединствени видиковац у селу Брајићи, за шест до седам минута. За сат жичаром би било превезено од 1.350 до 1.540 путника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бечићи: Гондоле ће сачекати паре


Ова инвестиција коштаће 12 милиона евра и биће значајна новина у туристичкој понуди Будванске ривијере. Главни финансијер биће домаћа компанија Cable car Montenegro, а партнер ће бити Општина Будва.

Главни проблем због којега није започела изградња жичаре су били имовинско-правни односи који су коначно решени. Одлука о градњи жичаре биће донета на првој седници општинског парламента, чије заседање пре два дана није одржано због затегнутих односа унутар владајуће коалиције.


ПРЕДСТОЈИ ЕКСПРОПРИЈАЦИЈА

БИЋЕ спроведена експропријација готово 35.000 квадрата земље, махом од приватних власника. Ради се о простору на којем ће бити постављени стубови жичаре. Општина ће бити корисник експропријације, а све трошкове ће сносити компанија Cable car Montenegro. Ова фирма је још 2015. године уплатила депозит у износу 483.880 евра на посебан рачун Министарства финансија, на име средстава за експропријацију.