СКОПЉЕ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


У организацији Српског културно-информативног центра „Спона“ у понедељак и уторак у Скопљу и Куманову, одржане су веома посећене промоције четвртог издања ЈУ рок енциклопедије ауторас Петра Јањатовића, као и књиге „Огледала Луне“, Горана Тарлаћ.


Вођени мотератором музичким новинаром Иваном Бећковићем, уз присуство аутора, на песничким вечерима у просторијама „Споне“ у Скопљу и на „репризи“ у амбијенту кумановског „Подрум бара“, разговарано је о музичкој литератури на простору Балкана, најновијим издањима, а део југословенске рок-поезије, из збирке „ЈУ рок поезија – „Песме братства, детињства и потомства“, читала је професорка Тања Алексић.


Јањатовић је подсетио да је некадашња ју рок сцена била снажна, квалитетна и препознатљива изван региона, „заиста је имало шта да се пише“, али и да сада младе групе уносе свежину нових вредности.


- У свим омладинским новинама финансираних од државе, бивше Југославије, остављан је добар простор текстовима посвећеним рок сцени, свирке су организоване у државним омладионским центрима, дакле, неко је препознао значај рокенрол културе у друштву, и то се не може негирати, рекао је Јањатовић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Културно наслеђе - спона међу народима


Било је речи и о посебној везаности Владе Дивјана за македонски фолклор, за Скопље. Тарлаћ је подсетио да је Дивјан једину награду у каријери добио у Скопљу, на манифестацији „Тлатна бубамара популарности“, коју организује Ранко Петровић, а коју му је уручио Влатко Стефановски.

Фото Лука Суша- У Скопљу живи књижевник, професор Александар Прокопиев, човек који се са Владом много дружио крајем седамдесетих, кроз све то открива се и тај утицај на ране Идоле... Апсурно је да је Владо Дивјан у целом свом животу и каријери добио само једну једину награду. Тешко је поверовати у то, али није грешка. Дружио сам се са Владом и знам колико је волео македонску музику, македонски фолклор, и да је поживео сигуран сам да би се посебно позабавио том темом, рекао је Тарлаћ.

Фото Лука Суша


Подсећањем да се све тајне откривају у књигама, „верна деца рокенрола“ различитих генерација, и у Скопљу и Куманову, уживала су у музичким и поетским подсећањима на неке старе, али новије нумере попут оних да заиста „има нека тајна веза, за све људе закон крут, њоме себе човек веже када себи бира пут“... „Имамо још само пар година за нас“... „А шта да радим кад оду пријатељи моји“... „Погледај дом свој анђеле“... „И породи ме као срна на снијегу“... „Док пламене зоре буде нас из сна“... „Нека ти пољубац нацрта усне“... „Љубав је лажна у књигама, глупа у филмовима, јефтина по журкама“... „Лажеш душо лажеш вјештице“... „На бога камења не сме фрлале, од други повеће не сме грешеле“...

Фото Лука Суша


На рок сусретима у Скопљу и Куманову, раузговарано је и о књигама Живот с' Иди(ј)отима, Изгужване мисли, Огледала Луне, о специфичном трагу некадашње новосдаске групе Луна у којој је био књижевник Слободан Тишма...

Фото Лука Суша