ОД 2007. године у стратешким документима за енергетику даје се приоритет изградњи енергетских објеката из обновљивих извора, односно коришћењу водног потенцијала, сунца, биомасе, ветра... Циљ је да Црна Гора, за разлику од досадашње ситуације, постане извозник, а не увозник струје. И реализовано је више пројеката. Највећи је подморски кабл до Италије који би, према најавама, требало да буде у функцији до краја године. Инсталиране су и ветроелектране на Крнову и Можури. За мање од две године биће у погону и соларна електрана крај Улциња.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Обуставити градњу на Морачи


Међутим, највише аргумената за и против је изазвала прича око изградње малих хидроелектрана на бројним локацијама широм државе. Најновија је најављена изградња на Буковици. Пре десетак дана, када је требало да почне градња, мештани који живе у околини реке спречили су почетак радова.

- Захваљујући људима који стражаре, фирми "Хидра" није дозвољен наставак припремнх радова за изградњу малих електрана "Буковица" један и два у општини Шавник. Власник имања је поднео пријаву против извођача који је покушао да пробије пут кроз приватни посед. Радови су обустављени и неће бити настављени - поручили су мештани окупљени око невладине организације "Доња Буковица".

Јасне су биле и поруке из руководства шавничке општине да локална самоуправа подржава градњу малих електрана, јер ће бенефите осетити и мештани и место. На адресу Општине стигао је и захтев НВО "Доња Буковица" да се уради студија заштите подручја Буковице.

Након оштрог противљења Буковичана и Жабљачана изградњи електрана на реци огласила се и извршна власт. Драгица Секулић, министарка економије, након седнице у четвртак поручила је да влада неће давати нове концесије за мале хидроелектране.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Влада ЦГ не одустаје од ХЕ на Морачи

- Ова одлука није ништа ново. Одлучили смо да преиспитамо да ли се поштују концесиони уговори, што влада иначе ради сваког месеца. Не изненађују нас ни протести мештана. Не можемо остати неми на било који протест грађана, па је наша обавеза да преиспитамо све оне документе како бисмо били сигурни да концесионар има уредну документацију. Ако то није случај то може проузроковати раскид уговора и поништавање концесије - прокоментарисала је министарка Секулић.

На најаве владе да ће преиспитати концесионе уговоре огласили су се из Грађанског покрета УРА. Поздравили су одлуку да се обустави изградња нових малих електрана, али уз напомену да је та реакција закаснела.


ОБУСТАВИТЕ РАДОВЕ

ЕКОЛОШКЕ НВО "Озон", "Брезница" и Друштво младих еколога Никшића упућују јавни захтев Влади Црне Горе да под хитно обустави све започете радове на изградњи малих хидроелектрана, а Министарство економије да правовремено информише јавност о динамици провере документације за ове објекте.

- Како свакодневно добијамо различите информације и фото- документацију са терена, јасно је да се несметано наставља са радовима на већини започетих објеката и уз то девастирају речна корита и околни шумски екосистем - кажу еколози. М. С.


ПРЕМИЈЕР: ПОЛИТИЗАЦИЈА

ДУШКО Марковић, председник Владе, оценио је да до сада није утврђена ниједна злоупотреба у давању концесија за изградњу малих хидроелектрана.

- Очигледно ово врло важно питање се политизује. Досадашња изградња малих електрана допринела је нашем енергетском билансу. Наша је, међутим обавеза, да као одговорна влада, размотримо сваки приговор грађана, па смо због тога задужили Министарство економије да још једном прегледа сваки папир - рекао је председник Владе.