СКОПЉЕ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


Патрони празник, 25. мај – Дан младости и рођендан „вољеног маршала“, прославили су у суботу чланови Удружења „Јосип Броз – Тито“ из Кочана, на истоку Северне Македоније, низом активности за подсећање на благодети из бивше југословенске заједнице која, како оцењују, „свима недостаје од Ђевђелије до Крања“.


Обележавање празника младости и рођендана некадашњег југословенског председника, „највећег сина народа и народности“, чланови Удружења „Јосип Броз Тинто“ и њихови симпатизери почели су у седишту асоцијације крај Градске пијаце, а настављено свечаним дефилеом, вожњом колоне аутомобиола са заставама, фотографијама и другим обележјима бивше СФРЈ, кроз више насељених места у тој општини на истоку земље.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Tito atrakcija za Kineze i Slovence


У Кочанима је потом, уз учешће младих и старих чланова Удружења, организован симболичан дефиле ношења штафета младости, све до скупа на заједничкој свечаности у центру града.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Pošta voljenom maršalu Titu


– За нас ово је један од најсветлијих дана у историји, зато што се слави младост, слави се време када се веома добро живело, када смо се сви заиста поштовали и осећали се горди. Управо зато, наша једина жеља је да млада поколења једнога дана живе у миру и благостању као што смо некада то имали ми старији. Не само у мислима, већ и реално да се врате времена када смо били безбрижнији, када се од Ђевђелије до Крања путовало без пасоша, а сада подељени балкански народи славили су заједничке празнике. Иако изгледа као утопија, ипак то што сваке године добијамо све више приврженика који нас подржавају потврда је да ова жеља није само наша, већ великог броја македонских и грађана из осталих некадашњих југословенских република, истакао је Трајан Трендов, председник Удружења „Јосип Броз – Тито“ у Кочанима, на прослави на којој је било и гостију и из других крајева Северне Македоније.


ЧЛАНСТВО


Међу приврженицима удружења за неговање „светлих традиција“ подсећањем на „лик и дело“ Јосипа Броза, асоцијација у Кочанима је најактивнија са око пар стотина чланова, од којих је, како тврде, „30-так младих“.


Познати су по редовним обележавањима значајних датума и догађаја из историје бивше СФРЈ, уз хуманитарне активности – добровољног даривања крви и прикупљања помоћи социјално угроженом становништу тог дела Северне Македоније.