У БиХ је број незапослених пао за више од 100.000 у односу на три године раније, а мишљења како је до тога дошло су супротстављена - синдикалци сматрају да је тај пад последица исељавања становништва, док статистичари тврде да су израчунали да је запосленост порасла.


Како наводе бањалучке "Независне новине", евиденције завода за запошљавање у БиХ су тренутно "сиромашније" за више од 100.000 имена у односу на три године раније, односно у марту ове године било је 423.419 незапослених, а у истом месецу 2016. њих 530.370.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Više od 20 hiljada ljudi se odreklo državljanstva BiH


"У марту 2019. године број запослених особа у БиХ износио је 822.275", саопштила је Агенција за статистику БиХ, чији подаци показују и да је у БиХ у марту 2016. било 721.633 радника.


Међутим, стручни сарадник за правне послове у Савезу самосталних синдиката БиХ Адис Кечо сматра да је одлив становништва утицао на статистику.


"Радна снага која у БиХ тражи посао не може да га нађе и одлази ван да би се запослила. Сведоци смо да постоје и радници који овде имају запослење, па се ођављују с посла, што вероватно има за последицу да се и са бироа повлачи одређени број радника како би се надоместио тај број", рекао је Кечо у изјави за "Независне".


Стога се, како каже, не може говорити о привредном расту у смислу да је повећан број фирми и да јача привреда, јер је БиХ, оцењује он, далеко од тога.