ВЕЋИНА посланика у Скупштини Црне Горе упорно одбија да се на дневни ред стави расправа о укидању кризног пореза, смањење акциза и умањење ПДВ-а за електричну енергију, а чијим би се усвајањем растеретили грађани. Међутим, криза није захватила државни апарат, па ће администрација, како је предвиђено овогодишњим буџетом, само за гориво и комуникационе услуге потрошити 15,40 милиона евра до краја године, око пола милиона више него лани.

Од тог износа за гориво је намењено 9,34 милиона, што значи да грађани месечно, у просеку, за гориво гломазног административног апарата плате чак 778.600 евра, а за комуникационе услуге, то јест услуге за телефон и интернет 505.500, односно укупно 1,28 милиона. Свака два месеца, за новац који се у просеку потроши на гориво и телефоне у Црној Гори могао би да се сагради вртић или народна кухиња. Градња вртића у подгоричком насељу Стари аеродром коштала је 2,7 милиона, што доводи до рачунице да се за новац који државна администрација потроши на вожње и телефонске разговоре, годишње може саградити и до шест вртића.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЦГ: Неће дати скривање иза мантије и крста?

Kроз буџет за текућу годину највише новца за гориво и комуникационе услуге подељено је кроз део намењен Управи за некретнине, где се средства за ту намену свим ресорима и јавним институцијама правдају кроз програм "Обједињене јавне набавке". Кроз ту ставку највише новца је добило Министарство просвете и то укупно за две ставке 2,86 милиона евра, од чега се на гориво односи 2,65 милиона. Исти ресор је и међу онима који ће, кроз свој буџет, за ту намену имати највише пара за трошење. Наиме, само за два програма, основно и средње образовање, Министарство просвете ће до краја године трошити више од пола милиона евра за гориво, односно 40.000 евра месечно.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НЕСРЕЋА У БИЈЕЛОМ ПОЉУ: Ударила колима у паркиране аутомобиле па у бандеру, задобила тешке повреде

Кроз програм "Обједињене јавне набавке", који ранијих година није постојао у буџету Црне Горе, обезбеђени су додатни милионски износи за гориво државним органима и институцијама. Кроз ту ставку, надоместио се износ за трошкове свим оним институцијама којима је кроз њихов буџет дато мање новца за ту намену.

ИЗ НВО "Борба против сиромаштва" наводе да Влада троши државни новац немилице и да то није ништа ново, већ да та пракса траје деценијама.

- Није баш јасно како неко успе да толико новца потроши за гориво и какве доприносе дају ти службеници толиким вожњама. Напомињемо да је, осим горива, за хиљаде службених аутомобила потребно платити трошкове одржавања и амортизације, тако да су то вишеструко већа средства - казали су за "Новости" из те НВО. - Службени аутомобили се веома често користе и ван дужности, за приватне потребе запослених у јавној управи.

Фото piksabei.com


ЛУКСУЗ

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић је још пре четири године казао да је гориво у црногорским условима показатељ вишег квалитета живота и луксуза. Он је тада тврдио да је гориво луксуз, а управо ће његове вожње и вожње његове администрације грађане коштати 20.800 евра. Такође, телефони председника и запослених у његовом кабинету коштаће 50.0000 евра.

МУП И ВОЈСКА

МИНИСТАРСТВУ унутрашњих послова, осим "симболичних" 40.000 евра за гориво и телефоне, кроз додатну ставку за обједињене јавне набавке, за исту намену, додељено је још 726.100 евра. Нешто више од 650.000 евра за гориво и телефоне добиће и Управа за имовину, од чега ће за вожње службеним аутомобилима потрошити 538.000 евра, што значи да ће та институција, у просеку, дневно располагати са 1.500 евра само за гориво. За три програма у склопу Министарства одбране за потрошњу горива и комуникационе услуге из државне касе је опредељено укупно 1,5 милиона евра, односно 500.000 више него лани.