Главна планска конференција за НАТО вежбу "Cyber Coalition 2019 – Major Planning Conference" (CC19 – MPC), чији је домаћин Министарство одбране Црне Горе почела је у уторак у Подгорици.


Како је саопштено из Министарства одбране, конференција је окупила око 100 сајбер експерата из земаља чланица и земаља партнера НАТО, а посвећена је усаглашавању сценарија и планова за извођење вежбе, која ће се одржати крајем године у Естонији.


Директорка Директората за материјалне ресурсе у Министарству одбране, Алма Љуљанај-Јовићевић је, отварајући Конференцију, казала да је заједничка активност на овом плану кључ успешне борбе против сигурносних изазова.


- Вежба Сајбер коалиције представља добру прилику за обуку и тестирање наших сајбер бранитеља, а што је још важније, за изградњу узајамног поверења и размене информација са крајњим циљем да се заштити сајбер простор и подрже операције савезника у том погледу, казала је Љуљанај-Јовићевић, која је је подсетила да се Црна Гора придружила Сајбер коалицији прошле године у својству посматрача, али да ће од ове године надаље, Црна Гора узети активно учешће у овој вежби, не само као посматрач.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРОСЛАВА НЕЗАВИСНОСТИ: Празнују државу дубоко подељени!


Извршни директор Цyбер коалиције, Роберт Баклс се захвалио што се Конференција одржава у Црној Гори, најмлађој чланици НАТО, и то на Дан њене независности.


- Наш Савез су суочава са великим изазовима у домену сајбер напада, којима се не можемо супротставити појединачно. Морамо усавршити вежбе које могу тестирати наше капацитете за националне одговоре, за заштиту наше мреже унутар наших подручја, интегришући се са осталима, казао је Баклс.

Из Министарства одбране Црне Горе кажу да је циљ ЦЦ19 је да побољша координацију и сарадњу између НАТО и савезница, ојача способност заштите сајбер простора Алијансе и да спроведе војне операције у сајбер домену.


Вежба ће тестирати НАТО и националне процедуре о размени информација, ситуационој свјесности у сајбер простору и доношењу одлука.