Посланици владајуће коалиције у Црној Гори нису прихватили предлог да Скупштина Црне Горе формира Комисију за утврђивање последица НАТО бомбардовања по здравље грађана. Предлог је подржало 14 посланика опозиције, док је 40 представника владајуће коалиције било против или уздржано.


Председник Посебног клуба посланика Александар Дамјановић, који је поднео тај предлог, казао је да се из моралних разлога очекивало да Парламент по аутоматизму прихвати ту иницијативу, али да се, нажалост, то није десило.


Он је напоменуо да до сада није спроведено ниједно испитивање које би потврдило или оповргло сумње да је НАТО бомбардовање оставило негативне последице по здравље грађана Црне Горе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Посланици траже да се испитају последице НАТО бомби у Црној Гори


И након 20 година након НАТО агресије постоје дилеме у вези са утицајем бомбардовања на здравље становништва“, навео је Дамјановић и додао да је потребно испитати да ли постоје везе између НАТО бомби и пораста оболелих од карцинома у Црној Гори, посебно на локацијама где су коришћене ракете са осиромашеним уранијумом.


Он је рекао да су то испитале чак и неке НАТО државе, попут Италије која је формирала парламентарну комисију за утврђивање последица НАТО бомбардовања на војнике који су учествовали у војним операцијама.


Дамјановић је истакао и да је Скупштина Србије прошле године формирала сличан одбор који испитује чињенице у вези са бомбардовањем.


С обзиром да је Црна Гора бомбардована на више локација и осиромашеним уранијумом, а имајући у виду чињенице о порасту броја болести карцинома у последњих 20 година, сматрамо да има потребе да се привремени одбор позабави овом проблематиком и отклони дилеме“, казао је Дамјановић.


(sputniknews.com)