ЗА стицање црногорског пасоша кроз економске инвестиције, Министарству одрживог развоја и туризма стигла је једна пријава за пројекат, а који ће се, у случају да буде прихваћен, реализовати у Колашину. Ипак, ко је инвеститор који је заинтересован да улаже у север Црне Горе и на тај начин постане њен држављанин и о каквом конкретно пројекту је реч, колика је његова вредност, из министарства нису желели да открију.

- Од инвеститора се очекује испуњавање строгих критеријума, првенствено у величини инвестиције, броја радних места и његове финансијске могућности да реализује пројекат. Бизнис план за овакве пројекте захтева озбиљне и опсежне припреме, па не журимо са апликацијама - поручио је државни секретар министарства туризма Дамир Давидовић. Како је додао, реализација оваквих пројеката не значи само нове инвестиције, већ нова знања, идеје, нове партнере инвеститора, а можда и нове понуде у туризму.

Независни посланик Александар Дамјановић сматра да економско држављанство није лош избор када је реч о начину да се привуку страни инвеститори, али да постоје и ризици.

Прочитајте још - Црногорски пасош за све инвеститоре

- Није спорна амбиција да се преко економског држављанства дође до кредибилних и озбиљних инвеститора који недостају Црној Гори, као и да се остваре директне економске користи од издавања економског пасоша. Суштина је у критеријумима за доделу економског држављанства, који би морали бити строжи, како у погледу висине инвестиција, тако и у погледу захтева који се односе на репутацију потенцијалних заинтересованих инвеститора. Овај процес носи одређене ризике и под будном пажњом је наших европских партнера из Брисела и не би било добро да се дезавуише лошом применом одлуке када је она већ усвојена од Владе - казао је Дамјановић за "Новости".

Како је додао, чињеница да се за пет месеци јавио само један заинтересовани инвеститор не мора бити лоша сама по себи, јер би свака брзоплетост и погрешне одлуке, сматра, могле и политички и економски да коштају Црну Гору.

Секретар Секретаријата за развојне пројекте институције, који спроводи програм економског држављанства, Дејан Медојевић истакао је да очекује да ће овај програм убрзати економски и регионални развој и привући нове стране инвестиције.

Прочитајте још - Црна Гора - азил за богате

Одлуком Владе Црне Горе у наредне три године, највише 2.000 инвеститора моћи ће да добије црногорско држављанство.

Александар Дамјановић Фото цдм.ме

Заинтересовани морају задовољити критеријуме полагања на рачун државе Црне Горе 450.000 евра у приморском региону и Подгорици, односно 250.000 евра у северном региону и централном региону осим Подгорице, као и 100.000 евра намењених мање развијеним подручјима. Осим тога, апликант мора да положи 15.000 евра за апликацију за себе, по 10.000 евра за највише четири члана породице, и по 50.000 евра за сваког наредног члана породице.

УСЛОВИ ЗА ИНВЕСТИТОРЕ

ПРОЈЕКТИ и инвестиције у туризму, на основу којих ће, сходно одлуци Владе, моћи да се стекне црногорско држављанство, могу бити хотели са најмање пет звездица, 60 смештајних јединица и најмање 80 новозапослених у приморском региону и Подгорици. На северу, потребно је да хотел има најмање четири звездице, 35 смештајних јединица и 25 новозапослених. Минимална вредност пројекта на приморју и у Подгорици је 15 милиона евра, док је на северу минимална вредност пет милиона.