МЕШТАНИ неколико шавничких села зауставили су багере фирме "Хидра" Милована Максимовића који су почели припремне радове за градњу две мале хидроелектране на реци Буковици (дужине седам километара). Подршку су добили од Жабљачана, НВО сектора, еколога. После неколико сати тензије су се смириле, народ повукао, а на "жаришту" остале страже. Нови протестни скуп заказали су за суботу.

- Бранићемо реку по цену живота! Чували су је наши преци, па ћемо и ми - поручили су мештани.

Божо Вемић није могао сакрити револт.

- Остали смо без водовода, шуме и само нам је река Буковица остала. Без ње нам нема живота и зато сам спреман да упркос годинама станем у прве редове одбране - каже Вемић.

Компанија "Хидра МНЕ" из Подгорице, која је добила концесију на 27 година, намерава да на овој реци изгради две хидроелектране. Сагласност за те пројекте и на процене утицаја на животну средину је дала Агенција за заштиту природе и животне средине. Пројектом се предвиђа производња струје од 11,6 гигавата. Директор фирме Бобан Гаровић подсетио је да су добили грађевинску дозволу и да су решена сва имовинска питања.

- Радови неће бити заустављени већ ћемо их наставити по пројекту - поручује Гаровић.

Прочитајте још - Шавник: Живи штит - брана за хидроелектрану

Још раније из компаније су истицали да су се обавезали на порибљавање Буковице са око 15.000 млађи сваке године, изградњу водовода, набавку снегочистача, док ће концесиона накнада годишње износити 100.000 евра.

У међувремену се огласио и председник Општине Шавник, који је саопштио да локална управа подржава изградњу малих хидроелектрана на Буковици. Реаговали су и из Друштва младих еколога дајући подршку мештанима. Упозоравају да би изградања малих хидроелектрана могла трајно да девастира овај простор.

- Позивамо надлежне институције да на време узму у обзир аргументе комплетне јавности која се противи изградњи малих хидроелектрана на Буковици и пониште решење о издавању грађевинске дозволе како не бисмо дошли у ситуацију, као у Бару или на Црном језеру, да се прво деси озбиљна девастација терена - упозоравају еколози.

Прочитајте још - МЕШТАНИ ШАВНИЧКИХ СЕЛА ОГОРЧЕНИ: Не желе електрану на Буковици

ПРЕДАТА ПЕТИЦИЈА

ПРЕДСТАВНИЦИ НВО "Грин Хом" предали су у Скупштини Црне Горе више од 6.300 потписа којима се тражи трајно заустављање изградње малих хидроелектрана. За ову намену дато је око 80 концесија. До сада је изграђено 13 мини-хидроелектрана, а у фази изградње је десет.

- Европски парламент је у новембру оценио да већина хидроелектрана није планирана нити изграђена у складу са европским инвестицијама и правом - казала је Наташа Ковачевић из "Грин Хома".

ВОДА ПРВЕ КЛАСЕ

ЕКОЛОЗИ тврде да би се изградњом хидроелектрана уништило станиште врсте која постоји у реци, као и квалитет вода која је сада А1 класе. У елаборатима које је урадио подгорички Институт за развој и истраживања у области заштите на раду - Завод за екологију, наводи се да је за изградњу мале хидроелектране "Буковица 1" обезбеђена локација, "коју чине простор за водозахват у дужини од 3.250 метара и за објекат машинске зграде".