РАСТУ цене основних, али и других намирница широке потрошње. Према статистичким подацима, цене хране у прва три месеца бележе раст 2,8 одсто у односу на исти период лане. С озбиром на стагнирање плата и пензија, за буџет грађана је то велики удар, па спас траже у куповини артикала на акцијским снижењима.

Хлеб је доскора у већим маркетима био око 30 центи. Сада углавном 50 и 60. И млеко у тетрапаку могло се наћи до пре неколико дана за 59, а сада је најефтиније 75 центи. Литар и по јогурта донедавно је био и испод евра. Тренутно је од 1,30 до 1,50 евра. Ономад, килограм брашна у трговинама могао се наћи за 27 центи. Сада је најефтиније брашно у продавницама 45 центи. Јаја су коштала мање од евра, десет комада. Одскора је "с класа" евро и по. И то је само део артикала. Више су и цене меса, месних прерађевина, хемије. Да цене расту потврђују и потрошачи.

- Сваког дана примећујем да су цене веће. Негде за пет, негде десет и више центи. Зато се трудим да будем економична и да водим рачуна о сваком центу. Као добра домаћица идем од продавнице до продавнице, гледам где су акције и тамо купујем - испричала нам је суграђанка из Подгорице.

И пензионерку Раду П. смо затекли када је са кесом намирница изашла из маркета. Како каже, купила је само најпотребније.

- Доскоро сам куповала векну хлеба за 35 центи. Од пре неки дан иста векна је 60 центи. Са малом пензијом, то је заиста велики трошак - прокоментарисала је она.

Прочитајте још: Црна Гора: Роба лакша, цене исте

Статистичари евидентирају раст цена на мало у марту у односу на фебруар, али и у односу на исти период прошле године.

- Цене производа и услуга личне потрошње, мерене индексом потрошачких цена, у марту 2019. године, у односу на фебруар, у просеку су више за 0,6 одсто, док су потрошачке цене у марту 2019. у односу на исти месец претходне године у просеку више за 0,8 процената. Такође, потрошачке цене у периоду јануар-март 2019. године, у поређењу са истим периодом претходне године, у просеку су више за 0,5 одсто. Хигијенски производи поскупели су у истом периоду за три и по процента - навели су из Монстата.

Имају и анализу када су у питању прехрамбени производи.

- Ако посматрамо посебне групе производа, као на пример потрошачке цене прехрамбених производа од почетка године до краја марта, у поређењу на исти период лане забележен је раст 2,8 одсто - објаснили су у Заводу за статистику.

Инфлација на крају марта била је 0,6 одсто виша него у фебруару. Статистичари објашњавају и зашто.

- Највећи утицај на месечну стопу инфлације имали су раст цена поврћа, горива и мазива за моторна возила, воћа, меса, одеће, млека, сира и јаја - показује статистичка анализа.

ГОРИВО И СТРУЈА

У УНИЈИ слободних синдиката кажу да су већ дуже упозоравали на то да ће веће цене горива, али и најављено поскупљење струје негативно утицати на животни стандард.

- То се сада и доказује. Цене основних намирница расту. И не само животних, већ и свих других артикала. Потрошачка корпа је 640 евра. Минимална зарада 193 евра, а 80.000 запослених прима до 250 евра. Сада имамо предлог да се минималац повећа на 222 евра или 15 одсто. Ако се узму у обзир сва поскупљења, одмах се анулира најављено повећање - оценила је Весна Милоњић Алексић из Уније слободних синдиката.