ШКОЉКА паластура или пина нобилис се враћа у залив Боке. Научници которског Института за биологију мора приметили су је још пре три, четири године код рта Света недеља у Каменарима, а сада се велико ново насеље паластура може видети и на другим локацијама, па и у Баошићима. Тим поводом мештани су апеловали да се сачува и заштити ова ретка и прекомерним изловом скоро уништена, а законом заштићена ендемска врста.

Баошићани су се обратили и Еколошком друштву Бока како би покренули процедуру за регистровање и мапирање нове заједнице.

Председница Еколошког друштва Бока Оливера Доклестић каже да је ово неопходно због све веће узурпације обале и претварања у вештачке плаже, чиме се наноси ненадокнадива штета подморској флори и фауни.

- Чињеница је да израда елабората процене утицаја на животну средину, који је део законом обавезне документације за добијање грађевинске дозволе за градњу плажа, углавном буде спроведена у складу са законским обавезама, али све даље активности на мониторингу и праћењу стања приобаља не постоји. Економски интереси имају превагу над еколошким - каже Доклестићева, која је у име Еколошког друштва помоћ затражила од Института за биологију мора у Котору.

Прочитајте још - НАУЧНИЦИ СТРАХУЈУ: Угрожена шкољка периска - показатељ подморског здравља

Др Весна Мачић из которског Института, обишла је локацију у Баошићима. Истиче да се у том делу, осим паластуре налази и релативно густо насеље смеђе алге (custoseira barbata), која је заштићена врста према Барселонској конвенцији.

- Ова врста је градитељ приобалних биоценоза, које се могу упоредити са шумама на копну. Осим што обогаћују воду кисеоником представљају и повољно станиште за многе друге организме, посебно за млађ ракова и риба. И та врста је угрожена због тога што насељава мале дубине, па је под директним негативним утицајем човека - истиче др Мачић.

Прочитајте још - Шкољке у Црној Гори ће убудуће бити безбедније

НЕЗАОБИЛАЗНИ СУВЕНИР

СВОЈЕВРЕМЕНО је, старији ће се сетити, ова шкољка (на слици) била незаобилазни сувенир који је подсећао на летовања на јадранској обали. Неретко је њена фина унутрашњост осликавана - уз обавезну поруку: "Поздрав из...". Осамдесетих је слика "Паластура" новског уметника Ђорђија Бата Правиловића, у коју је сместио обалу, куће, степенице, високе новске палме, била званични плакат Туристичке организације Југославије.

РАЂА БИСЕРЕ

ПАЛАСТУРА је највећа шкољка на Медитерану и ту једино и расте. Споља је право ружно паче међу шкољкама, светлосмеђе боје и прекривена алгама и сунђерима. Унутрашњост је, међутим, нежна, глатка и делимично прекривена седефом. Понекад рађа бисер. Истина, неправилног облика и жућкасте боје, али ипак природни бисер.