Царинска управа хрватског министарства финансија затворила је данас дубровачку жичару јер не постоји уговор о концесији између власника жичаре Екселс некретнине и Града Дубровника.

Жичаром је обављан превоз путника од Дубровника до брда Сиђа.

На објекту жичаре постављено је обавештење да је жичара "привремено затворена због разлога више силе", док је директор Екселса некретнина Анто Русковић у саопштењу истакао да су изразито разочарани што је жичара затворена пошто су девет година од државе и Града Дубровника чекали на добијање концесије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Požar u hidroelektrani kod Dubrovnika: Poginuo jedan radnik, za dvojicom se traga

Он је навео да ће ова одлука угрозити многа радна места, као и да ће штету осетити и држава, и град и грађани, а државни буџет остаће без пореских прихода.

"Град Дубровник неће остваривати приходе од концесије, а грађани који жичару користе по повлашћеним ценама, и туристи остаће без најједноставнијега приступа Срђу", рекао је Русковић.

С друге стране, дубровачки градоначелник Мато Франковић изјавио је да је затварање жичаре доказ деловања правне државе, додавши да нико у Дубровнику не може да ради шта му је воља, него да треба да поштује хрватске законе, преноси Хина.

Подсетио је да жичара у власништву Екселс некретнина без концесије ради од 2011. године, па је градска управа одлучила томе стати на крај.

Иначе, град Дубровник од Екселс некретнина потражује око 30 миллиона куна с каматама, што Франковић очекује да ће бити наплаћено у идућих месец дана, док би годишњи приход жичаре требало да буде око десет милиона куна.