ВЛАДИМИР Јокић (Демократска Црна Гора) није више први човек которске општине, захваљујући пресудним гласовима партије Ранка Кривокапића (СДП), коалиционог партнера странке смењеног градоначелника! Уз гласове одборника ДПС, Социјалдемократа, Хрватске грађанске иницијативе и Либералне партије дошло се до већине од 18 присутних, што је било довољно за политички одстрел Јокића.

- Политичком корупцијом и преваром разрешен сам функције председника општине Котор. Као што сам више пута рекао, одлазим чиста срца и чиста образа. Поента свега је да су људи, који су гласове добили захваљујући анти-ДПС реторици, данас предали те људе стварајући већину за ДПС. То је акт СДП и персонално њеног председника Ранка Кривокапића. Поносан сам што је мој рад успео да уједини ДПС, СДП, СД, ЛП и ХГИ у намери да ме смене. То само доказује да смо ја и управа коју сам предводио радили у интересу грађана - казао је Јокић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Котор: СДП не одустаје од смене Јокића

Његова смена изазвала је бурну реакцију лидера Демократа Алексе Бечића:

- Нема те силе која ме може натерати да седим за Кривокапићевим столом и да се са њима договорам - поручио је огорчени Бечић, додајући да се сви у СДП не слажу са сменом Јокића. - Персонализоваћу одговорност на оног који је скувао ову чорбу, као многе до сада, а његово име је Ранко Кривокапић. Данас је Кривокапић пуцао у јединство опозиције, у демократију, у изборну вољу и као много пута до сада дао појас за спасавање ДПС-у!

Председавајући Скупштине Жељко Апрцовић (ДПС) казао је да сви морају овакву одлуку мирно да прихвате, апелујући на самог Јокића и запослене у локалној самоуправи које је "он довео" .

- Ово треба да схвате озбиљно и не праве ништа што би подлегло кривичној одговорности - каже Апрцовић.

Владимир Јокић Фото СО Котор

Град Котор је тако од јуче једини у Црној Гори који нема првог човека, јер Скупштина није у складу са законом о локалној самоуправи именовала вршиоца дужности након Јокићевог разрешења. Политичка криза је додатно усложњена, јер се не зна ко ће наредних дана и месеци "косити, а ко воду носити", па ће највероватније Министарство јавне управе увести принудну управу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Котор: Јокић прихвата референдум о луци


НАЈАВИЛИ ОСТАВКЕ

ПРЕ почетка седнице локалног парламента неколико челника которске општине најавило је оставке у случају смене градоначелника. Међу њима су Драгица Перовић, председница СО Котору, Миливоје Мишо Самарџић, потпредседник Општине Котор, Маја Мршуља, секретар СО Котор и Вељко Вујовић, главни општински администратор.