Северна Македонија биће од 20. маја до 15. јула полигон за највећу међународну вежбу НАТО-а у тој земљи.

У маневрима ће учествовати и амерички бомбардери Б-1Б. Авиони који су пре тачно 20 година бомбардовали СР Југославију избациће бомбе на полигон Криволак, преноси Спутњик.

Војни аналитичар Александар Радић објашњава да је вежба "Одлучни удар 2019" део великог маневра "Анђео чувар", који организује и финансира Команда америчких снага у Европи, на којој ће учествовати чак 27 хиљада војника.

"Примарни циљ вежбе 'Анђео чувар' биће увежбавање снага САД и њихових савезника из НАТО-а за реаговање у случају кризе на простору који гравитира ка Црном мору и на Балкану, зато је посебна динамика вежбе на територији Мађарске, Румуније, Бугарске и Северне Македоније. Македонцима је јако стало, јер им из унутрашњеполитичких разлога према региону као порука треба нека велика активност која ће етаблирати њихов улазак у НАТО и чврсто савезништво са Сједињеним Америчким Државама", каже Радић.

Он додаје да сценарио вежбе у Македонији предвиђа учешће до две хиљаде домаћих и исто толико америчких војника, савезника из Црне Горе, Албаније, Бугарске и Литваније, а требало би да покаже како изгледа успостављања мира.

Прочитајте још - Заједничка војна вежба Северне Македоније и САД од маја до јула

Куриозитет вежбе је, како наводи Радић, чињеница да ће се на овим просторима први пут појавити амерички стратешки бомбардери Б-1Б, авиони који су коришћени у нападу на СР Југославију 1999. године. Коришћени су и у Ираку и Авганистану, врло ретко се појављују на вежбама у Европи, а уопште је преседан за наш регион да стратешки бомбардери прикажу своју моћ, каже овај војни аналитичар.

"Појава два авиона, колико год била у војном смислу симболична, ипак представља снажну политичку поруку о америчкој доминацији на овом простору. Бомбардери ће вероватно долетети из базе у Великој Британији, где имају логистику, а тамо ће доћи из своје матичне базе у Сједињеним Америчким Државама. Ући ће у ваздушни простор Македоније, бацити бомбе и вратити се назад, али то ће вероватно изазвати јако велике реакције у нашем јавном мњењу", оцењује Радић.

(rs.sputniknews.com)