ПОСЛЕДЊА жртва крвавог рата црногорских криминалних кланова, Веселин Веско Вукотић (69), отац наводних вођа "шкаљарске екипе", сахрањен је у кругу породице на Чеву, надомак Цетиња. Погребу нису присуствовали његови синови Јован, који је у затвору у Београду, и Игор, за којим трага црногорска полиција,али су се од њега читуљама опростили.

Посебну пажну привукле су речи Јовице Вукотића упућене оцу - да ће сачувати образ, али и да свако зна шта му је чинити. Овим је, тврде упућени, старији син поручио да ће осветити родитеља.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
СИНОВИ УБИЈЕНОГ КОТОРАНИНА: Образ ћемо сачувати, свако зна шта му је чинити (ФОТО)

- Понестало ми је речи. Нисмо стигли да се опростимо пред твој вечни одлазак на јуначко Чево. Твоја смрт је данас пробудила оно што сам задњих година умиривао у себи. Свако зна што му је чинити! Образ ћемо сачувати како си нас учио целог живота, а живот је пролазан. Нека ти је вечна слава и хвала - пише у Јовановој опроштајној поруци.

Након оваквог опроштаја, добро обавештени саговорници из безбедносних кругова тврде да је ово више него јасна порука да је рат између "шкаљараца" и "кавчана", који траје скоро пет година, ушао у нову фазу.

- Биће настављен још бруталнијим ликвидацијама, у којима се неће гледати старост и пол жртава - рекао нам је наш саговорник. - Сада се може очекивати да због убиства старијег Вукотића мафијашки кодекс више неће важити међу клановима, односно да на списку за одстрел више неће бити само чланови криминалних организација, већ да се као мете могу наћи њихове жене, али и деца.

То и не би био први пут, јер се управо Јован Вукотић сумњичи да је у мају 2016. године покушао да убије Тамару Звицер, супругу вође супротстављеног "кавачког клана" Радоја Звицера. Када је пуцано на њу, у аутомобилу је било и њихово малолетно дете. Недавно је црногорска полиција објавила документа у којима се наводи да је у тренутку пуцњаве Јовица Вукотић био са оцем Веселином.

Истражујући мотиве, оперативци црногорске полиције верују да би ликвидација Вукотића могла да буде и освета за бруталне нападе на породицу Рогановић из Херцег Новог, коју повезују са "кавачким кланом".

У том контексту помиње се и "глава за главу". Јула 2017. године брутално је убијен Нико Рогановић (66), који је, како се тврдило, истраживао ко је покушао да убије његовог сина Душка. Он је три месеца пре тога остао без обе ноге у стравичној експлозији, коју је изазвала бомба подметнута испод његовог аутомобила.

Ипак, као најјачи ударац "кавчанима" помиње се ликвидација Владимира Рогановића, крајем децембра у Бечу, који је словио за високопозиционираног члана ове криминалне групе. Њему је Нико био рођени стриц. И тада су освануле читуље из којих је могло да се наслути да ће доћи до крваве освете.

Опраштајући се од Владимира, Радоје Звицер је навео да му "није равнога било" и да га воли, док је у читуљи коју је потписао извесни Бата написано "да оваквог момка преваре манекени и лисице, једноставно не иде!" Сви су посумњали да се иза "манекена и лисица" крију вође "шкаљара".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Веско није ликвидиран због кокаина са „Јадрана“

У досадашњем рату два завађена которска клана, започетом пре нешто више од пет година, на обе стране убијено је четрдесетак људи. Међу жртвама су били и људи који немају везе са криминалом, али и блиски чланови породица. Крај се не назире.


ЖРТВЕ

КАО прва жртва сукоба помиње се Горан Радоман (37) са Цетиња, који је убијен 15. фебруара 2015. године у подземној гаражи на Новом Београду. Важио је за човека блиског "шкаљарцима", који је директно учествовао у крађи нешто више од 200 килограма кокаина у Валенсији, од које је све и почело. Према оперативним подацима црногорске и српске полиције, у рату "шкаљараца" и "кавчана", са обе стране, побијени су и Саша Марковић, Горан и Радомир Ђуричковић, Иван Лопичић, Срђан Влаховић, Горан Дучић, Горан Бискуповић, Милош Бошњак, Далибор Ђурић, Ђорђе Борета, Драган Зечевић, Ђорђе Секуловић, Радован Матовић Ракела, Иван Недовић, Бошко Божовић, Милан Пековић, Горан Ленац, Александар Станковић, Петар Дамјановић...

У Београду је 1. јануара 2018. убијен и Даворин Балтић, "кавчанин" чију смрт је српска полиција успела да расветли и да за починиоцем распише потерницу.