ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су званичници из земаља које јесу и из оних које нису чланице НАТО рекли да МАП није услов за формирање новог сазива Савета министара и да су тврдње хрватског и бошњачког члана Председништва о томе - измишљање и изигравање јавности.

- То што они кажу више говори о њима него о мени. Рећи да су МАП и НАТО услови за формирање Савета министара је измишљање и изигравање јавности, јер су и званичници земаља које нису чланице НАТО, а и оних које то јесу, рекли да МАП није услов за формирање Савета министара. То је изјавио и председник Турске, који је позвао да Савет министара буде формиран што пре - рекао је Додик.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Додик: Србима припада место председавајућег Савета министара БиХ

Он је оценио као непримерено да му хрватски и бошњачки чланови Председништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић држе било каква предавања.

Говорећи о формирању новог сазива Савета министара, Додик каже да су у СНСД спремни да одмах закажу седницу и да тај процес почне без икаквих условљавања.

СРПСКА СТАБИЛНА ЖЕЉКА Цвијановић оценила је да систем у РС апсолутно добро функционише и да све институције раде свој посао. - Немамо финансијских проблема, изашли смо из кризе. Повећали смо плате просветним радницима, полицији... Спроводимо инфраструктурне пројекте, иако смо често били блокирани од стране Сарајева - истакла је Цвијановићева.

- Само нека кажу када су спремни на тај потез, а те њихове жалбе које помињу нека оставе за себе - рекао је Додик, који је раније истицао да је једини кандидат за председавајућег Савета министара кадар СНСД Зоран Тегелтија, и да нико нема ништа против тог предлога.

Подсетимо, Комшић је недавно изјавио да је, до половине маја, могуће формирати власт на нивоу БиХ, с тим да ће Додик и СНСД "морати да прогутају жабу" када је реч о НАТО.

- Могуће је те две ствари помирити, ако постоји воља за таквом врстом договора - сматра Комшић.

Оценио је да БиХ губи свих ових месеци зато што нема формирану власт и да је упала у мало озбиљнију кризу и као држава и као друштво, те да мора да се тражи излаз из овакве ситуације.

- Морамо изаћи из ове ситуације најкасније до половине маја, јер реч је о роковима који су нам дали из Европске комисије када је реч о даљем путу БиХ ка ЕУ - рекао је Комшић.

Председница РС Жељка Цвијановић у уторак је поручила да условљавање није формула за формирање власти у БиХ, нити формула њеног опстанка, као ни за суживот, помирење и гледање у будућност.

- Неко други је изабрао да то буде стратегија - казала је Цвијановићева.

Седница Савета министара БиХ Фото Picasa

На питање да прокоментарише Комшићеву поруку о "гутању жаба" Цвијановићева је рекла:

- Комшића не могу посебно да коментаришем. Не мислим да је то уопште важно са аспекта политичких дешавања, поготово не са аспекта процеса формирања власти. Стога о Комшићу и "гутању жаба" питајте некога другог, мени је бесмислено да то коментаришем.

Она сматра да је доминантна и најупечатљивија штета због неформирања власти направљена по кредибилитет БиХ, "коју сви они тако упорно бране и тако урушавају да човек просто не може да верује да они то раде".

- Највећа штета чини се БиХ, а посредно и грађанима РС и ФБиХ - додала је Цвијановићева.