НАЈАВЉЕНИ штрајк запослених у Националној бибилиотеци "Ђурђе Црнојевић" на Цетињу забринуо је људе који воде ову културну црногорску институцију. Запослени траже да им се понуде нови анекси уговора у којима ће бити тачно описани послови које обављају, као и да они буду вредновани на одговарајући начин. Директор Богић Ракочевић се ипак нада да до радикализације незадовољства неће доћи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Цетиње: На библиотеку стављају катанац!

- Текст Правилника о унутрашној организацији је готов и биће понуђен Савету библиотеке на усвајање, након чега иде у Министарство културе и Министарство финансија - изјавио је Ракочевић. - То што траже запослени решава се кроз промене Гранског колективног уговора, и ја сам у том делу немоћан да им помогнем.

Он додаје да су активности синдиката њихово легитимно право, и да свака промена мора ићи легитимним путем.

"ДО КРАЈА" Драган Мирковић, представник Синдиката, саопштио је да они две и по године покушавају да дају до знања надлежном Министарству културе и јавности да уколико ти послови нестану, нестаће и потреба за постојањем Националне библиотеке. - Јер те остале послове обављају и народне библиотеке у Црној Гори. Одржали смо штрајк упозорења пре годину дана, па онда 20. марта, и одлучили смо да овог пута идемо до краја - категоричан је Мирковић.

- Зна се како се мењају закони, то не можемо урадити другачије сем како је законодавац прописао. Договор је био постигнут на састанку 16. априла, када смо са извршним одбором синдиката прецизирали рокове до када треба да формулишемо конкретне предлоге са образложењем за измену и допуну Правилника и ГКУ. Са састанка смо отишли сви задовољни - изјавио је Ракочевић. - Неколико дана касније, међутим, дошла је председница ИО Синдиката код мене и обавестила ме да су одржали састанак у проширеном саставу. Не знам ко је то иницирао, ни шта се у међувремену догодило. Цео договор је пао у воду и најавила ми је радикалније мере. Са радном групом за израду Правилника ћу наставити посао док ствари не доведемо до краја у складу са правилима и законским нормама.

У синдикату подсећају да су усвајањем ГКУ за област културе 2016. многи послови и радна места, који су до сада постојала у Националној библиотеци, нестали, иако, како наводе у саопштењу, у Библиотеци постоји основна потреба за њима, да би се испунили сви циљеви и задаци, које је, према Закону о библиотечкој делатности, Национална библиотека дужна да испуни.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ЦРНОГОРЦИ ДЕМАНТУЈУ: Не користимо војна складишта за кокаин