НАЈСРАМНИЈИ дан у готово осам деценија дугом "животу" школског брода "Јадран", данас најчувенијег пловила Морнарице Војске Црне Горе, свакако је био петак, када је војна полиција, само неколико сати пре испловљавања брода из његове матичне базе Тиват на двонедељно крстарење, открила више од 50 килограма кокаина, али и нелегално оружје!

Због сумње да је умешан у шверц кокаина, у уличној продаји вредног више од пет милиона евра, засад је ухапшен само старији водник Војске Црне Горе Душко Р., али је, у одмах покренутој истрази, приведено још неколико особа по наређењу заменика главног специјалног тужиоца Саше Чађеновића, који руководи екипом цивилних и војних истражитеља.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НЕВЕРОВАТАН ПОКУШАЈ ШВЕРЦА: У утроби "Јадрана" 50 килограма кокаина

Како "Новости" сазнају, Душко Р. је осумњичен да је унео кокаин и ускладиштио га у једној просторији приликом доношења хране за посаду и студенте Поморског факултета из Котора, за које је планирано да две недеље проведу на броду на практичној обуци. Брод је, иначе, током крстарења требало да уплови у луку у Истанбулу, али и Пиреј у Грчкој, а да ли је и на којој дестинацији дрога требало да заврши, остаје да утврди истрага.

Бели прах, судећи по свему, стиже из јужноамеричких земаља бродовима у Луку Бар, где је за последња два месеца заплењено више од 70 килограма, које је требало да преузме, засада непознати власник.

- Да ли су у питању которски нарко-картели, тешко је рећи, као и то да ли је у посао ушла нека нова криминална група. Ипак, заплена кокаина у Луци Бар и бројна хапшења држављана Црне Горе у послу са кокаином од Венецуеле до Италије, више су од индиције да се у Црној Гори са кокаином ради на велико - говорило се јуче готово углас на црногорском приморју.

Управа полиције Црне Горе до закључења овог броја се није оглашавала. Министарство одбране (МО) је, у међувремену, навело да се "на основу оперативних радњи овлашћених службених лица Одељења за војно-обавештајне и безбедносне послове, дошло до сазнања да одређене криминалне групе имају намеру да искористе крстарење школског брода "Јадран", које је било планирано 19. априла, за спровођење криминалних активности.


Илустрација


- У петак, у раним јутарњим часовима, војна полиција је извршила преглед и претрес школског брода "Јадран", при чему је пронађено више десетина килограма материје за коју се сумња да се ради о психоактивним супстанцама - кажу у МО.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Ухапшен са четири килограма хероина

О каквим се криминалним групама из саопштења Министарства одбране ради, јавност очекује брз одговор.

ПРАВЉЕН ЗА КРАЉЕВСКУ МОРНАРИЦУ

* ШКОЛСКИ брод "Јадран" изграђен је у бродоградилишту у Хамбургу, за потребе југословенске краљевске ратне морнарице, а поринут је 25. јуна 1931. године.

* У ТИВАТ, где му је данас матична лука, упловио је 16. јула 1933. године.

* СЛЕДЕЋЕ године испловио је на прво школско крстарење, а до Другог светског рата седам пута је напуштао Јадранско море.

* БРОД је, иначе, предмет спора између Црне Горе и Хрватске.