Митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао да жали због пожара на катердрали Нотр Дам у Паризу, али се осврнуо и на уништене цркве на Косову и Метохији.

- Жао ми је кроз шта пролазе наша браћа Французи због пожара на катедрали Нотр Дам са које су се после Косовског боја чула звона. Међутим, ми памтимо да су војници те земље учествовали у уништавању 150 наших цркава на Косову и Метохији, а међу њима и Богородице Љевишке која је исто тако лепа као Нотр Дам - казао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије на песничкој вечери Ранка Јововића у Даниловграду.

Прочитајте још: НОТР ДАМ У ПЛАМЕНУ: Због пожара пао централни торањ; Ватрогасци опрезни, верују да је структура катедрале сачувана (ФОТО/ВИДЕО)

Митрополит се осврнуо на рушење капеле на Ловћену од оних који су је ставили у грб Црне Горе.

- Син принца Михаила, Никола Петровић, који живи у Паризу и на жалост не следи дела свога оца који је бранио рушење капеле на Ловћену. Утроба Ловћена је разорена и из њене дубине чујемо Његошеву врисак. И после свега Никола дели неке савете Французима, док о срушеној ловћенској капели ни речи. Оно што је божје то је неуништиво, и то треба да знају они који данас воде Црну Гору.

Амфилохије је са жаљењем констатовао да власт у Црној Гори покушава да избрише све оно што је неизбрисив.

- Чак и оно што Бог не може да поништи оно што се десило, за власт то не важи. Па и када је у питању 1918. Сукоб пре сто година био је династичке природе, а не национални и језички. Краљ-ђед, сукобио се са својим унуком из властољубља, јединог краља рођеног на Цетињу. Александар је обновио капелу на Ловћену, мада је у први мах хтео да подигне маузолеј, али га је у томе спречио Гаврило Дожић - подсетио је митрополит Амфилохије.