ОДБОР за политички систем, правосуђе и управу црногорске Скупштине у петак ће одржати консултативно саслушање поводом петиције "Правда за Павла", којом се тражи увођење усвајање "Павловог закона" којим ће бити омогућено да осумњичени за убиство буду осуђени на доживотну робију.

Према речима председника Одбора, Жељка Апрцовића, позив за консултативно саслушање добили су представници Министарства правде, тужилаштва, судова, омбудсмана, невладиног сектора и подносилаца иницијативе. Како је додао, Одбор ће донети одређене закључке након анализе захтева петиције који се односи на оштрију казнену политику, те саслушања представника надлежних институција.

Апрцовић је казао и да ће на седници упоредити казнену политику и законске оквире за најтежа кривична дела са земљама из региона и Европске уније.

Прочитајте још - Петиција: Доживотна за убице!

Петицију са 6.500 потписа је у марту прошле године парламенту доставила група грађана, након што је Павле Јововић, који је имао свега годину и три месеца претучен на смрт, а за чије убиство се терете његова мајка Јелена Јововић и очух Нермин Шишић.

Павле је почетком фебруара прошле године примљен у дечју болницу без срчане акције и упркос реанимацији борби лекара, дечак је подлегао повредама.

Оптужница против пара Јововић-Шишић потврђена је у јуну прошле године, а у њој се терете да су 4. фебруара 2018. године, у кући у којој су живели, лишили живота малог Павла Јововића, а којег су претходно злостављали у периоду између новембра 2017. године и 4. фебруара 2018. године.

Прочитајте још - Убицу бебе нико неће да брани

ПОВРЕДЕ

- ЗЛОСТАВЉАЛИ су га тако што су дете у више наврата стезали у пределу врата и ушних шкољки и ударали га у пределу главе и лица. А, 4. фебруара лане у кући детету заједнички су задали најмање 15 удараца песницама у пределу главе, наносећи му тешке и по живот опасне телесне повреде, услед којих је дете преминуло дана 5. фебруара 2018. године око 5.00 сати - наводи се у оптужници.