Хрватски Јавни сервис ХРТ јавило је данас да су на градском стадиону у Вуковару осванули графити који, како наводе, вређају хрватску полицију и величају Србију.


Овај случај полицији је пријавила Управа фудбалског клуба, која је потврдила да је увиђај у току.

Према фотографији, коју је објавио ХРТ на свом порталу, на једном од паноа је црвеним спрејем ћириличним писмом исписано "Србија до Токија" и "МУП РХ", заокружено па прекрижено.

На левој страни паноа је нацртан пас поред којег пише "Лекси", а на десној фигура човека испод којег пише МУП.

Заменик председника ХНК Томислав Ковач је за ХРТ рекао да је реч о добро одабраном тајмингу за ове графите, који су се, како је рекао, ту нашли због мемоеријалног турнира вуковарских бранитеља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КРАЛИ И ЦРТАЛИ УСТАШКЕ ГРАФИТЕ: Хрватски навијачи опљачкали пумпу у Врчину

Цели случај осудио је, наводи се, и Савет за бранитеље града Вуковара.

Вуковарски стадион није први пут у центру пажње тамошње јавности.

Почетком ове године, градоначелник Вуковара Иван Пенава оптужио је децу која школу похађају на српском језику да нису устала током инторнирања хрватске химне и о томе чак објавио на градском порталу објавио видео запис. Пенава је тај снимак обелоданио након што је група момака који наставу похађају на хрватском језику претукла школског колегу, који наставу похађа на српском језику.

Иначе, према последњем попису у Вуковару живи више од једне трећине Срба и они би према закону и уставу требало да имају праву да на употребу матерњег језика и писма, али им је то право ускраћено, као што су укинути и двојезични натписи на градским институцијама у том граду.