БАЊАЛУКА - Лидери СНСД, СДА и ХДЗ у БиХ, Милорад Додик, Бакир Изетбеговић и Драган Човић ни у среду нису постигли сагласност о формирању Савета мнистара БиХ, а Додик каже да власт на нивоу државе БиХ треба формирати без икаквих условљавања.

Гостујући у среду увече у емисији Телеринг РТРС-а, Додик је истакао да је лидер СДА Бакир Изетбеговић тек након састанка са делегацијом те странке почео да условљава.

"Пошто СДА не жели да одустане од условљавања, зато смо до овога и дошли. ?а сам данас напустио састанак. Нећу да седим тамо и губим време. Прво смо имали дужи састанак (Драган) Човић, Изетбеговић и ја и договорили једно. Онда је Изетбеговић тражио да оде до своје делегације и вратио се са другим приступом који смо опет морали да решавамо. Не у смислу расподеле, коју смо на неку начин постигли, него са становништва условљавања, тражећи да Хрвати прећутно дозоволе да министрка одбране Марина Пендеш као пошаље усаглашени МАП у Брисел и да је то као услов за формирање власти", објаснио је Додик.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Подељени ресори у Савету министара? Додик: Док се све не договори, није ништа договорено

Истиче да то није био услов када су на почетку заједно разговарали тројица лидера странака.

"Изетбеговић је говорио тада да он хоће Министарство одбране, а претпостављам зашто он то хоће. Рекао сам да ја с тим немам ни један проблем. Али, ако неко мисли овде у БиХ да сам доноси одлуке и да каже да Бошњак долази на место министра одбране и да ће он без сагласности својих замјеника донети такву одлуку о НАТО-у, онда само може да направи кризу", казао је Додик.

Он је појаснио да ни један министар на нивоу БиХ не може доносити одлуке без својих заменика који имају иста овлашћења као и министар.

" Такве одлуке министар не може донети ни без одлуке Савета министара, а на крају крајева ни без сагласности Председништва БиХ, које и води спољну и одбрамбену политику. То вам је исто да ја сад одем и потпишем споразум о придруживању са Србијом. Према томе, ако неко хоће да прави проблем у овој земљи, нека га прави. Када би неко то урадио и предао МАП, онда би увео нову праксу, онда би то значило ово што сам рекао да и ја имам право да самостално радим сличне ствари", рекао је.

Додик је нагласио да без сагласности Републике Српске нико не може да однесе МАП у Брисел, ни сада, ни у будућности.