НАЈМОЋНИЈА војна сила овога света - НАТО своје велике интересе брани преко малене Црне Горе. А она је ових дана претворена у театар апсурда са елементима трагикомике. Сценографија је тренутно у варошици Андријевици. Тачније у селу Слатина, где намеравају да подигну базу. И то свега неколико километара од Мурине коју су 1999. године авиони Алијансе сравнили са земљом и убили троје деце.

На другом крају, у Пљевљима, нови каламбур црногорске евроатлантске једночинке. Пријатељи, породица и суграђани Предрага Пеђе Леовца окупили су се да одају пошту човеку који је пре две двеценије јуначки погинуо на Кошарама предводећи своје војнике. А на њега су пуцали савезници ових који сада побијају коље у слатинским воћњацима за неки нови Бондстил.

Прочитајте још - ЦРНА ГОРА ГРАДИ НАТО БАЗУ НА ОВОЈ ПЛАНИНИ: То је природни парк, уништиће изворе због полигона

Да иронија буде већа, власт је скинула таблу са именом Леовца са карауле на граници према Босни и Херцеговини, чије име је носила, ваљда да не иритира његове џелате са падина Проклетија и команду у Напуљу. Нешто даље, на Бјеласици, надлежни се надају да ће ускоро "зазвечати" радар НАТО, вредан 20 милиона евра, и то свега 50 километара ваздушне линије од границе са Србијом, а који ће свакодневно контролисати небо некада братске републике.

Његови снопови ће моћи да досегну и свод изнад села Јапан, не тако далеко од поменуте Слатине. И ту настаје климакс ове трагикомедије. Мештани тог сеоцета у подножју Комова нудили су се својевремено Москви као идеална локација за отварање полигона са којег би руске ракете могле без по муке да досегну земље чланице НАТО! И тако хладни рат букти у врућим црногорским главама. А вруће "варенике" је све мање, док се чека 28. "врућа јесен" за Мила Ђукановића и његов режим...