ВЕЛИКИ војвода Миљан Вуков Вешовић, који је давне 1853. године испунио жељу и тежње престоног Цетиња присаједињењем Васојевића подловћенској Црној Гори ослобођењем од Турака, али и срушио снове многобројних саплеменика о другој српској држави Холмији, "пригрлиће" наредне године НАТО војнике. Јер, у Андријевици, "престоници" Васојевића, до тада ће нићи касарна Војске Црне Горе, за пешадијску јединицу од 150 људи, која мора да задовољи прописане НАТО стандарде, а којој је већ наденуто његово име.

- Јединица мора бити формирана до 2020. године, а радови на изградњи базе почињу наредних месеци - каже, за "Новости", Срђан Машовић, председник Општине Андријевица. - Са власницима парцела већ је постигнут договор о томе да се одабрано земљиште, уз одређену надокнаду, уступи за изградњу касарне.

Наш саговорник сматра да ће бенефите од реализације овог пројекта осетити сви, како са безбедносног аспекта, тако и у области унапређења система заштите и помоћи услед елементарних непогода и ванредних ситуација.

Прочитајте још - Црна Гора гради прву базу по мерилу НАТО

У Андријевици, међутим, не мисле сви као власт. Прича о НАТО који је порушио суседно Мурино, убивши ракетама шесторо грађана, од којих троје деце, буди болна сећања и изазива бес многих. Независно од политичке оријентације и националне припадности.

- Овде је војска увек била добродошла. Од Турака па све до деведесетих, када је ова власт урнисала и војску, и две касарне, и девет караула на подручју Андријевице. Сада желе НАТО базу. Чак на пет хектара. Да није много... - пита се учитељ Бранко Бањо Кастратовић, који је затечен одлуком локалне власти да за базу поклони више од хектара земљишта, којег, како тврди, нема у земљишним књигама. - Узимају пет хектара најплодније земље у Прљанијама, поред Краштице. Колико је то плодно земљиште, види се по оној старој изреци: "Родило као у Краштици".

Прочитајте још - У селу Рељан венци за војнике погинуле у НАТО бомбардовању

Миодраг Лаки Лакићевић, одборник Нове српске демократије у Општини Андријевица, најављује и могућност референдума у Андријевици о овом питању и додаје:

- Ако овде никне касарна, која ће, наравно, бити НАТО база, јер је Црна Гора чланица те алијансе, морам се селити. Видите, биће ми прве комшије. А да гледам НАТО војнике, немам ни жеље ни потребе.

Кастратовић и Лакићевић на месту будуће касарне

УДАР НА ВАСОЈЕВИЋЕ

- Наравно да власт треба да пита народ шта мисли о изградњи касарне. Јер до приступања НАТО, Андријевица ни у каквој варијанти није била стратешки важно место. Намера да нам овде доведу војнике са ко зна које стране света је удар на Васојевиће. Да се расрбе и раселе - прича учитељ Бранко Бањо Кастратовић.

Он очекује бурну расправу на седници општинске скупштине у вези са поклањањем земљишта, мада му, како каже, није криво што ће неколико Андријевичана узети више од 300.000 евра за земљиште које уступају за базу.