СПЕЦИЈАЛНО државно тужилаштво утврђује на који начин је потрошено 50 милиона долара кредита из Абу Даби фонда, којим је Министарство пољопривреде и руралног развоја требало да помогне произвођачима да развију свој бизнис, а самим ти и црногорску пољопривреду.

- Тренутно прикупљамо све потребне информације и документацију у вези са поменутим кредитом како бисмо утврдили да ли је у том случају било незаконитих радњи. То је први задатак тужилаштва, а ако утврдимо постојање неког кривичног дела, предузећемо даље радње против починилаца - саопштено је из СДТ-а.

Споразум о дугорочном кредитирању црногорске пољопривреде у износу од 50 милиона долара потписан је крајем 2015. Кредити су били намењени за куповину и опремање објеката, куповину земљишта, неопходних машина и опреме, изградњу објеката, развој постојећих капацитета и обртна средства, а добило их је само девет компанија и то у укупном износу од 23,2 милиона долара.

Повољне услове кредитирања кроз овај фонд искористила је "Вектра Јакић" која је добила три милиона за изградњу фабрике за производњу пелета. За испуњавање услова није сметала чињеница да је компанија која је у власништву Драгана Брковића истовремено највећи дужник по основу концесија. У тренутку одобравања кредита, у поменутој фирми на снази је био план реорганизације, након што је претходно у њој уведен стечај.

Прочитајте још - Дугови гуше "Вектру Јакић"

Кредит од 2,5 милиона је одобрен компанији "Агро царине", док је компанија "Милкрафт" из Бијелог Поља добила три милиона за погоне за прераду млека у Павином Пољу. Новац су добили и "Еко-пер" из Шавника, и то 2,5 милиона, као и ФМЛ Никшић, којој је одобрено 1,2 милиона. Услов да користи три милиона долара испунио је "Месопромет Франца" из Бијелог Поља, "ХМ Дурмитор" са Жабљака је добио два милиона, Никшићка компанија "Горановић" добила је кредит од три милиона долара, као и "ИМ Градина" из Рожаја.

Споразум о кредитирању у Абу Дабију Фото Влада ЦГ

Из ресорног министарства нисмо добили одговоре да ли су и на који начин у претходном периоду контролисали инвестиције привредника који су добили средства из Абу Даби фонда, а ускратили су нас и за одговор зашто се кредити дају у доларима, када је званична валута у Црној Гори евро.

Прочитајте још - Црна Гора: Порез не плаћа 200 компанија

НЕИСКОРИШЋЕНО

Иако је, сходно простој рачуници, у фонду преостало 26,8 милиона, у јавном позиву од прошле године, наводи се износ од 16 милиона долара. Касније су из ресора пољопривреде објаснили да ће тај износ бити усмерен за кредитирање у износима од једног до три милиона долара по кориснику, а да је преосталих 10 милиона намењено корисницима кредита од 100.000 до милион долара. Ипак, до сада још нико није добио кредит од преосталог износа.

Премијер Душко Марковић

НЕМА ДИРЕКТНЕ ШТЕТЕ ЗА ДРЖАВУ

Премијер Душко Марковић каже да уколико се утврди да је Министарство пољопривреде ненаменски трошило новац који му је додељен из Абу Даби фонда, држава неће трпети директну штету. - Постоји обезбеђење на сваки уговор о давању кредита, на имовини или гаранцијама, тако да не постоји могућност да држава трпи директну штету - изјавио је Марковић. - једина штета је да се инвестиција не реализује.