Прошле године се из Хрватске у Немачку доселило 27.772 особа, што је знатно мање него годину дана раније, када се број хрватских држављана у Немачкој повећао за 35.295, саопштио је данас Државни статистички завод у Вајсбадену.

Прошле године, први пут откако је Хрватска 2013. ушла у Европску унију, број досељеника из Хрватске био је у паду у односу на годину раније.

Крајем прошле године у Немачкој је живело 395.665 држављана Хрватске, што је 170.694 више него крајем 2012, последње године у којој Хрватска није била члан Еуропске уније, преноси Хина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хрватска светски рекордер у мањку радне снаге

Највише хрватских држављана, њих 117.660, живи у савезној покрајини Баден-Виртенберг.

По броју странаца, Хрватска се налази иза Турске, Пољске, Италије, Сирије и Румуније.

У Немачкој је 2018. живео рекордан број странаца, а њихов број се у прошлој години повећао за око 292.000, па сад износи 10,9 милиона.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Austrija u strahu od “invazije” Hrvata

У тој земљи је крајем 2018. било нешто мање од 83 милиона становника, од којих је 10,9 милиона странаца.

Ако се посматра укупан број тзв. становника са мигрантском позадином, у које спадају и странци, немачки држављани страног порекла, као и етнички Немци који су се након распада источног блока доселили у Немачку, онда је њихов број са 19,7 милиона сада готово удвостручен.

Највећи прилив усељеника прошле године је забележен из земаља западног Балкана, Србије, Босне и Херцеговине, Косова, Црне Горе и Албаније. Пораст усељеника из тих земаља повезује се са законом о усељавању стручне радне снаге из тог дела Европе, који је донела влада у Бону.

Осим становника земаља западног Балкана, највећи број усељеника који су у Немачку дошли по основу радних уговора, долази из Индије, Кине и САД.