ЗАГРЕБ - Премијер Андреј Пленковић је, поводом државног обележавања Дана пробоја Јасеновца у недељу, оценио да је важно да се негује култура сећања да би се млади квалитетно образовали.

Дан сећања на жртве јасеновачког логора Хрватска је и ове године, четврти пут заредом, трећи пут у Пленковићевом мандату, обелезила у више колона.

Најпре су то учинили представници мањина - Срба, Јевреја и Рома и удружења антифашиста, потом је председница Колинда Грабар Китаровић сама полозила венац на споменик у Јасеновцу, а у недељу комеморацију у Спомен парку одржали су представници власти - председник Сабора Гордан Јандроковић и Пленковић са сарадницима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Линта о државном врху Хрватске у Јасеновцу: Ругање жртвама

Пленковић је на почетку седнице владе коментарисао и посету кинеског премијера Ли Кећијанга оценивши да је реч о изузетно важној посети за Хрватску, те да су односи две земље сада подигнуте на ниво какав раније није постојао.

Била је то прва посета кинеског премијера Хрватској, рекао је Пленковић.

Истакнуо је да је потписано низ споразума, од пољопривреде, до улагања те посебних облика сарадње у подручју туризма и бројних других.

"Верујем да ће то изнедрити и већу трговинску размену и конкретне послове", рекао је Пленковић, пренела је загребачка Н1.