АКО границе Европе наставе да се херметички затварају за пролаз миграната, и БиХ ће ићи ка херметичком затварању своје границе према источним суседима, рекао је данас председавајући Већа министара БиХ Денис Звиздић, говорећи о проблемима с мигрантима.

- Пратићемо ситуацију. Већ смо затражили од Председништва БиХ да нам одобри ангажовање припадника Оружаних снага, али инжењерских јединица, дакле не припадника с оружјем, него оних који ће спречити нелегалне прелазе преко којих долази до нелегалног промета миграната из Србије - казао је Звиздић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: АКО КРЕНУ ДА НАМ МЕЊАЈУ ИМЕ, ЗВАЋЕМО СЕ РС - ЗАПАДНА СРБИЈА: Додик и Вучић о покушају оспоравања назива Републике Српске

Према Звиздићевим речима, процес кретања миграната се још увек контролише, али не зна се шта ће се десити ако крене нови талас из Грчке.

- Пратићемо ситуацију и наравно да ћемо све више затварати границе БиХ према истоку, ако границе БиХ према западу буду затваране - навео је председавајући Већа министара БиХ.

Додао је да је смањен прилив људи који су као туристи долазили у Србију, а онда као мигранти прелазили у БиХ и оштро демантовао да је реч о хиљадама потенцијално опасних терориста који се враћају у БиХ из Сирије.

НЕИЗВЕСНО Да ли су избеглице у Грчкој претња за Балкан

- Вратило се до сада 46, још увек се у Сирији налазе око 104 држављанина БиХ, од чега је 58 жена и деце. Ми ћемо их преузимати у сарадњи и договору са нашим међународним партнерима - навео је Звиздић.

Ствар је, поновио је он, још увек под контролом, али не гарантује да ће тако остати ако је истина да ће Грчка отворити границе и пустити десетине хиљада миграната да крену према Балкану и балканској рути.

ИСТИНЕ И ЛАЖИ ОКО БРОЈКИ

ЗВИЗДИЋ је истакао да није истина да је у БиХ 200.000 миграната, нити да је ушло 200.000 миграната. Од јануара 2018. године до данас ушло је око 26.000, али их је тренутно мање од 4.000 у БиХ.