БОСНИ и Херцеговини је Савет Европе послао последње упозорење да у року од 48 сати достави имена парламентараца који ће бити чланови Парламентарне скупштине Савета Европе у овој години. Уколико се то не деси, БиХ ће бити без делагата и неће моћи да гласа, што би била велика бламажа, истакао је у Требињу министар иностраних послова у Савету министара у техничком мандату Игор Црнадак пре састанка са амбасадорима земаља чланица ЕУ који су акредитовани у БиХ.

Упозорење није било тема састанка, али према речима Црнатка, Савет Европе већ дуже време чека на делегате из БиХ и сада је стигло последње упозорење.

- Врло јасна порука, пре свега, колегијуму Дома народа БиХ и Представничком дому БиХ. Уколико то не ураде, десиће се по мени велика међународна бламажа, можда највећа у последње време, јер је БиХ недавно и председавала Саветом Европе, стекла углед, и велика би била штета да не учествује у доношењу одлука - истакао је Црндак.

Прочитајте још - Човић: Ускоро кандидат за председавајућег Савета министара БиХ

А кључна тема састанка у Требињу, чији је организатор било Министарство иностраних послова, била је наставак пута БиХ ка Европској унији. И ту, како се чуло, главну препреку представља одлагање формирања власти на свим новиома. У БиХ у 2019. години очекују најпре мишљење Европске комисије, а до краја године и коначну одлуку о кандидатском статусу.

- Надам се да ће партије које су започеле преговоре око формирања власти, тај посао завршити, јер је врло тешко замислити коначну одлуку о кандидатском статусу без нових структура власти - додао је Црнадак.

Дане-Мануеле Константинеску, амбасадорка Румуније, пружила је подршку БиХ на путу ка Европи и истакла да та земља подупире евроатлантску будућност земаља региона, додајући да постоји могућност и за позитивна решења.

Прочитајте још - Вигемарк: ЕУ нема резервни план за евентуалну кризу у БиХ

- Европска унија очекује да БиХ успостави власти на свим нивоима. Међутим, политички актери у БиХ ни шест месеци након избора нису пронашли одлучност, енергију и спремност за постизање компормиса - навела је Константинеску.


МЕМОРАНДУМ СА БУГАРСКОМ

ПРЕ састанка са амбасдорима, БиХ и Бугарска су потисале Меморандум о сарадњи Већа министара БиХ и Владе Републике Бугарске у области европских интеграција.