НА пешчаним жалима, каменим и бетонским купалиштима дуж црногорског приморја током овогодишње сезоне биће више реда. И повољности за купаче који стижу из разних крајева Европе и света. Најављујући ово, директор Јавног предузећа "Морско добро", које газдује уским појасом уз море, Предраг Јелушић, каже да летос неће бити "шаренила" као ранијих година - рекламних сунцобрана, разних боја и дизајна, који су ружили изглед најлепшег дела обале, а закупци ће морати строго да поштују правило које налаже да пола плаже којом управљају буде без лежаљки и сунцобрана, за госте с пешкирима.

- Новина је и у томе што после 17 часова купачи неће морати да плаћају употребу лежаљки и сунцобрана, што је до сада била обавезна "улазница". И комунална хигијена ће бити подигнута на већи ниво - истиче Јелушић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бијело Поље: Бољи услови за 1.200 ученика

Иначе, професор на туристичком факултету у Будви др Иво Жупановић упозорава да плаже на југу Црне Горе постају све тесније за купаче. У шпицу сезоне за госта-купача остају једва три квадратна метра плаже, иако су светски стандарди другачији - од пет, па чак до осам квадрата.

Директор "Морског добра" каже да је то последица урбанизације која је попримила огромне размере. Уз атрактивне плаже изграђени су бројни солитери и друге зграде са становима и апартманима. Но, што је најгоре, и даље се интензивно гради. Иако већ стижу организоване туристичке групе, багери, тешки камиони и друге машине увелико дижу буку и прашину. И уместо да грађевинска сезона већ уступа место туристичкој, како су раније и предлагали туристички посленици, отварају се уз магистралне путеве и плаже нова градилишта. И биће затворена тек у мају. Плаже су већ лимитиране, што девалвира понуду јер гости траже више простора и мира.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Душко Кнежевић: Чувам муницију за пресудне битке

ДИСКОТЕКЕ ОСТАЈУ

ИЗ "Морског добра", као и из Министарства туризма поручују да ће "рат" око привремених објеката на будванском шеталишту бити решен за који дан. По свој прилици, дискотеке, отворени шанкови и други објекти "преживеће" ово лето на старим локацијама. За њихове власнике и закупце биће пронађене алтернативне локације, на чему ће се радити дуже време и стручно, а веома интензивно након завршетка овогодишње сезоне.