Митрополит црногорско приморски Амфилохије казао је да народ тражи слободу, наводећи да је она “основно звање човеково“. Коментаришући грађанске протесте у Подгорици, Амфилохије је казао да ако народ тражи слободу “онда му је у сваком случају треба дати“, преноси портал "Вијести.ме".

Човек је створен за слободу и рођен за слободу. Пре свега за слободу од свакога греха, онога што помрачује људски ум, срце и душу, а онда и за слободу од мржње. Слобода од самољубља, то је оно што је основна невоља свих људи, а нарочито оних који бивају на власти, а и оних који хоће да их замене. И они су самољубиви, па треба једни и други да се лечимо од самољубља, да би онда могли на прави начин да живимо као људи“, казао је Амфилохије након што је одржао литургију у цркви Светог апостола Томе у Бечићима.

Он је истакао и да истинска љубав не тражи своје, него се жртвује за себе и друге. Митрополит је појаснио да је то основно својство и оних који хоће да буду хришћани.

А то треба да буде основно својство свакога људског бића. Жртвовања себе за друге, а не жртвовање других себи и својим интересима и отимање од других, него даривање, не само онога што имамо, него и што јесмо. То је божје правило према коме треба да се управљамо, а ми овде на земљи имамо нека своја правила која нису баш увек онаква каква треба да буду“, истакао је он.

Амфилохије се раније обраћао учесницима протеста, када је Демократски фронт организовао протесте.

Прочитајте још - Амфилохије: Три греха црногорске власти

На питање да ли је у Београду исповедао некадашњег потпредседника Демократске партије социјалиста (ДПС) Светозара Маровића и да ли му је саветовао да дође у Црну Гору и одслужи затворску казну, Амфилохије је казао да се Маровић код њега никада није исповедао “нити се сада исповеда“.

Ја само оне који се исповедају код мене могу да саветујем. Оне који се не исповедају, нема шта да саветујем. Они знају, трезвени су људи, имају разума. Светозар Маровић има хришћанског духа, па би требало да тај хришћански дух, који је наследио од своје мајке од детињства, да обнови у себи. Не само он, него сви ми колико нас има“, казао је Амфилохије.

Подсетивши га да је управо он на позив Маровића обишао бившег функционера ДПС-а у затворској ћелији у Спужу, Амфилохије је казао да га је видио тада у затвору.

Иако је он мене раније, као и многи други, непрекидно грдио. Када је отишао у затвор, онај кога је највише грдио, једини је дошао да га посети. Што се мене тиче, ја као митрополит треба да имам љубави према сваком људском бићу. Поготово овде у нашој Црној Гори, па према томе и према Светозару Маровићу“, закључио је Амфилохије.