ИЗМЕНЕ и допуне Закона о државним симболима и Дану државности, којима су предвиђене новчане казне за непоштовање грба заставе и химне Црне Горе, наћи ће се на дневном реду седнице парламента 1. априла. Последње измене тог прописа не садрже раније одредбе које су предвиђале новчане казне за неустајање на химну, па ће на седници и тај део бити регулисан, како је раније саопштено на Законодавном одбору, Законом о јавном реду и миру.

Казне, према изменама о којима ће посланици расправљати следећег понедељка, предвиђене су за грађане који употребе грб или заставу у уметничком стваралаштву, наставном и образовном раду на начин којим се нарушавају јавни морал, углед и достојанство Црне Горе. Такве поступке, држава ће кажњавати и до 20.000 евра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Будва: Граде кућу за седморо деце

Иста казна, како се наводи у скупштинском документу, предвиђена је ако се на грбу или застави изврши било шта, исправи, дода или измени, употребе као робни или услужни жиг, узорак или модел или ако се застава постави тако да додирује тло или као простирка или завеса.

Уколико Скупштина усвоји измене закона, кажњаваће се и уколико се у тексту или мелодији химне изврши било каква њена измена или се изведе на начин и у приликама који вређају углед и достојанство Црне Горе.

За одговорне, предвиђене казне износе од 300 до 2.000 евра, исто толико и за грађане, док се за предузетнике новчане казне крећу од 300 до 6.000 евра.

На истој седници посланици ће разматрати 16 закона које је предложила Влада, међу којима су о животном партнерству лица истог пола, потпомогнутој оплодњи, апотекарској делатности, медицинским средствима, козметичким производима. На дневном реду су предложени закони о туристичким организацијама, туризму и угоститељству, ефикасном коришћењу енергије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОСУДИЛИ НАТО: Гимназијалци из Даниловграда не прекидају традицију

ИСТИЦАЊЕ СИМБОЛА

УСВАЈАЊЕМ измена закона обавезно ће бити и да се на зградама органа локалних самоуправа и јавних установа, чији је оснивач држава застава стално вијори.