Грађани Црне Горе су прошле године највише инвестирали у Кипар 43,8 милиона евра, док су у Србију уложили 12,2 милиона евра, саопштено је из црногорске Централне банке.

Како пише Побједа, из Црне Горе се 2018. године кроз инвестиције одлило чак 515 милиона евра, од чега су улагања резидената у иностранство била 110,4 милиона.

Поред Кипра омиљене дестинације су Словенија, Холандија и Србија.

“Резиденти Црне Горе су највише инвестирали у Кипар 48,3 милиона евра, Словенију 15,1 милион, Холандију 13,3 милиона и у Србију 12,2 милиона евра”, казали су из ЦБЦГ.

У структури одлива, највећи део се односи на интеркомпанијски дуг 65,7 милиона евра, инвестиције у банке и предузећа 28,1 милион евра и улагања у некретнине 16,6 милиона евра, наводе из ЦБЦГ.

Подаци Централне банке показују да су повлачења средстава нерезидената инвестираних у Црну Гору износила 405,1 милион.

Побједа подсећа да је, према прелиминарним подацима, у 2018. нето прилив страних директних инвестиција у Црну Гору износио 327,6 милиона евра, што је 32,4 одсто мање у поређењу са претходном годином.

Прочитајте још - Странци у Црну Гору инвестирали скоро 600 милиона евра

“Овакво кретање резултат је значајно већег одлива по основу отплате интеркомпанијског дуга, као и повлачења власничких улагања једне велике компаније у поређењу са 2017. годином”, објаснили су из ЦБЦГ и додали да су и поред тога задовољни приливом страних инвестиција јер су износиле “високих 7,1 одсто БДП-а".

Нису навели која велика компанија је повукла власнички удео јер их у томе, кажу, спречава закон.

У тексту се подсећа да је црногорска влада платила италијанској компанији А2А половином маја прошле године 69 милиона евра за повлачење из ЕПЦГ, а у септембру је ЕПЦГ од Италијана откупила 13 милиона акција за 51,6 милиона евра.

Када је реч појединачно о државама из којих су лани реализована највећа улагања у Црну Гору, на првом месту је Азербејџан, али из ЦБЦГ нИсу навели цифру јер се ради само о једној компанији па би откривање детаља задирало у пословну тајну.

“На другом месту по нето приливу инвестиција је Мађарска са 57,8 милиона евра, на трећем Руска Федерација са 52,5 милиона, следе Турска са 51,1 милион, Велика Британија са 39,6 милиона евра…”, казали су из Централне банке.