ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

У уџбенику за ученике осмог разреда основних школа у Хрватској, аутора историчара Стјепана Бекавца и Марија Јареба тврди се да је највећи отпор усташама и нацистима долазио од цркве и Алојзија Степинца, а са друге стране, као борци се уопште не спомињу партизани и антифашисти.

Такође се истиче да је у одбрану Срба и Јевреја устао баш Степинац, који је по мишљењу аутора уџбеника, сматрао да поступци према њима у НДХ нису у духу хришћанске вере.

Прочитајте још - Др Ефраим Зуроф: Крајње време да се расветли улога Степинца

- Осудио је Јасеновац као велику срамоту хрватског народа - тврде аутори.

Нема ни речи о сарадњи већег броја свештеника са усташким врхом, а за Степинца се каже да је на почетку 1941. године подржавао НДХ и усташки режим, али само из "домољубних разлога".

- Надао се да ће нова држава осигурати неовисност и слободу - тврдња је из овог уџбеника у којем су усташки покрет и НДХ добили два пута већи простор од антифашистичког покрета, који је готово стидљиво обрађен. Нема ни речи о томе да су се партизани борили против усташа, Немаца и Италијана. Сама НДХ се на неким местима идилично описује као држава у којој су се издавале књиге, снимали филмови и реализовали бројни пројекти који нису били идеолошки настројени.

Анте Павелић и Алојзије Степинац

У хрватским уџбеницима историје много тога није јасно одређено па ни, рецимо, појам холокауста. За исправан однос према историји у хрватским уџбеницима влада и занимање у ссвету, пре свега у јеврејским организацијама, што је поручено и свима онима који су радили на новом наставном програму.

У међувремену је курикулум историје ишао "на поправни", јер више учење о Холокаусту неће бити изборна, већ обавезна тема. И док су они који раде на реформи образовања тврдили да је све у реду, професори историје са Филозофског факултета у Загребу су упозоравали да су многе тврдње око Холокауста површне и нетачне.

НЕМА ЈЕДНЕ КОЛОНЕ У ЈАСЕНОВЦУ

НИ ове године у Јасеновцу неће бити једна, заједничка колона на комеморацији, јер су представници јеврејских организација поручили влади: "Ми не можемо бити у истој колони, док деца уче о историји из уџбеника какав је овај за осми разред".

- Не можемо у исту колону док се изједначавају Блајбург и Јасеновац и док је "За дом спремни" некима прихватљив - рекао је Огњен Краус, председник Јеврејске општине Загреб.