МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Амфилохије казао је на трибини "Црна Гора у 20. веку" у Српској кући у Подгорици да црногорски 20. век карактерише сурово братоубилаштво, које се наставља и данас. Подсетио је на предање о Светом Петру Цетињском и његовим плачом над Црном Гором у 20. веку.

- Он је само својим и божјим сазнањима видео оно што ће се десити у 20. веку - рекао је митрополит и подсетио да је Црна Гора све до 1918. године у националном погледу била јединствена јер су се сви у њој осећали као Срби. - На идеји о уједињењу српства радио је и велики краљ Никола, чему сведочи и његова химна "Онамо, намо", где он пева о Призрену, као своме дому. Међутим, након 1918. долази до подела у Црној Гори које су у то време биле династичке природе. Врхунац братоубилаштва и зла код Срба на Балкану догодио се у Другом светском рату поделом на четнике и партизане.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Амфилохије: Нарушена верска права радника

Митрополит додаје да "од једног народа данас имамо четири нације и то се није нигде десило у Европи. Поред тога и ћирилица, на којој је написано све оно што вреди у Црној Гори, потиснута је и агресивно се намеће латиница. Уз то, враћа се у Подгорицу Броз који је одговоран за бомбардовање главног града када је убијено око 2.000 становника, а град скоро сравњен са земљом".

- Мислим да савремена Црна Гора болује од тешке болести коју ја називам брозомором.