ОПШТИНЕ Бијело Поље и Прибој радиће на чување Лима и уклањању депонија поред прелепе реке у оквиру пројекта "Рехабилитација илегалних депонија на ријеци Лим и подизање свести о њиховој штетности", који је имао презентацију у Бијелом Пољу. На реализацији пројекта радиће ЈКП "Услуга" Прибој и НВО Еуромост из Бијелог Поља, о чему је потписан уговор са Министарством финансија Владе Републике Србије. Пројекат се финансира од стране Европске уније у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија - Црна Гора 2014-2020.

- Кроз овај пројекат идентификоваће се најкритичнија места на реци Лим, очистити и затворити илегална одлагалишта смећа, али и радити на озелењавању загађених површина, што ће надзирати службеник комуналне полиције. Укупна вредност пројекта је 157.000 евра, од чега је донација ЕУ 133.000 евра. Пројекат је само почетак шире заједничке акције у коју, као највећи град на Лиму, желимо да у наредном периоду укључимо и друге општине из Црне Горе и Србије, како бисмо имали чистију заједничку реку и здрав живот - казао је Петар Смоловић.

Прочитајте још: Грађани и рибари воде борбу за Лим

Он је истакао да су у Бијелом Пољу у току радови на изградњи главног градског колектора са постројењем за пречишћавање отпадних вода, вредности 25 милиона евра, што ће знатно допринети укупној заштити вода на овим просторима.

КОЛЕКТОРИ - ОПШТИНА Бијело Поље и Општина Прибој треба да буду пример другим градовима кроз које пролази Лим, како може добро да функционише прекогранична сарадња када је реч о заштити Лима. Морам поменути и два велика пројекта које уз финансијску помоћ ЕУ реализују Општина Бијело Поље и Општина Беране, у вези са колектором, који ће спречити да се отпадне воде сливају у реку - каже председник НВО Еуромост Алмер Мекић, који истиче да нису задовољни са укључивањем Општине Пријепоље.

- Очекујем да ће општине Бијело Поље и Прибој заједничким снагама допринети побољшању стања екологије, посебно када је Лим у питању. Ми у Србији имамо доста проблема по питању екологије у сливу реке Лим и дивљих депонија на подручју Пријепоља и Прибоја и наш је задатак да поред овог пројекта учинимо све што је у нашој моћи да те велике проблеме решимо. Искуство општине Бијело Поље је од великог значаја за нас с обзиром на то да је по питању пројекта колектора у овој општини доста урађено. Надамо се да ће река Лим бити чиста као некада - казао је заменик председника Општине Прибој Саша Василић.

Секретар Секретаријата за рурални и одрживи развој Општине Бијело Поље Јасмин Ћоровић истиче да јеглавни циљ пројекта заштита животне средине.

- Обишли смо комплетну општину Бијело Поље, направили попис свих нелегалних одлагалишта са свим потребним подацима, од количине, врсте отпада, ГПС система, координата, локација и другог - каже Ћоровић. - Наредни корак је санација нелегалних одлагалишта којих има 105, за шта је потребно издвојити одређена средства.

Пројекат траје 12 месеци и требало би да буде завршен до 30. децембра 2019. Реализација пројекта ће почети чим временски услови дозволе.