Камате не би требало да скачу још две године, колико би могло потрајати време јефтиног новца, пошто код нас влада правило да светске и европске трендове хватамо са закашњењем, тек 2021. године могли би да доживимо подизање камата, пише Слободна Далмација.

Европска централна банка одлучила је да прикочи с најављеним подизањем референтних каматних стопа, па ће их, уместо овог лета, веројатно поступно почети подизати догодине.

То је добра вест за све дужнике и оне који то тек мисле да постану без обзира да ли је реч о грађанима, предузетницима или држави, преноси СЕЕбиз.

Главни економиста ОТП банке, Здеслав Шантић каже да су пре неколико месеци доминантна очекивања била да це ЕЦБ почети с постепеним подизањем каматних стопа негде на јесен ове године.

Та очекивања су била подстакнута изразито позитивним економским очекивањима, динамичним растом у еврозони, али су била детерминисана очекивањима за снажније инфлаторне притиске због прошлогодишњег раста цене сирове нафте на светским тржиштима.

Онда су се, појасњава Шантић, догодиле промене те су на самом крају прошле године порасли ризици за глобалну економију.

"Првенствено се мисли на трговински раст САД-а и Кине, ескалирали су проблеми у самој Европској унији и несигурност везана уз Брегзит, као и проблеми у Италији, и то је довело до тога да се очекивања о расту каматних стопа и промени каматне политике ЕЦБ пребаце с друге половине 2019. године, за сада, на другу половину 2020. године", рекао је Шантић.

Задрже ли се садашња очекивања, до 2020. неће доћи до промена политике ЕЦБ и врло веројатно би та промена каматних стопа на домаћем финансијском тржишту требала наступити негде за две године", закључио је главни економиста ОТП банке.