ПОЖИВЕО је овоземаљски живот кратко, али је у њему учинио многа добра. Живео га је честито, светлог образа и чистих руку. Ми смо данас изгубили, али је небо добило - овим речима владике Јоаникија, у присуству неколико стотина људи, испраћен је у среду на вечни починак Дарко Вујошевић, који је живот дао покушавајући да спасе трочлану породицу Кумбуровић.

Вујошевић је сахрањен у месту Рашовићи, у његовој Фундини у Кучима, на месту са којег поглед досеже и до језера које је узело четири људска живота. Даркова породица, иако видно сломљена и у сузама, испратила га је достојанствено и са поносом на њега и његова дела.

- Страдање Дарка и породице Кумбуровић трагедија је, али је трагедија и што је толико дана прошло у потрази за њима. Вероватно се то десило са разлогом, јер, како су дани пролазили, све се више причало о Дарковом добром делу. Тога увек треба да се сећамо, његово дело је један од примера чојства и јунаштва, о којима је писао и Марко Миљанов - казао је владика Јоаникије.

Владика је саучешће породици изјавио и у име митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је, како је казао, јако желео да буде ту, али је, нажалост, био спречен. На крају говора, владика је подсетио да још увек није пронађено тело Дарковог пријатеља, који је истог дана страдао, те позвао све да се заједно са њим моле да и њега убрзо нађу и сахране са његовом породицом.

Дарков брат Веско захвалио је свима који су дошли да се опросте од њега, напомињући да су на Даркову сахрану дошли пријатељи и родбина из свих крајева света.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТУГА И БОЛ У КУЋИ ВУЈОШЕВИЋА: Кад су пронашли Дарка, као да нам се поново родио

- Много људи нам се нашло у овим најтежим тренуцима, последњих двадесетак дана. Свима бих се понаособ захвалио,а немојте ми замерити ако некога изоставим. Захваљујем се Центру за обуку ронилаца који су предано и упорно трагали свих ових дана, Специјалној јединици Министарства унутрашњих послова, као и њиховој пловној и хеликоптерској јединици и Митрополији. Такође, велику захвалност дугујемо и мештинима Врањине, који су исто тако предано помагали у потрази, посебно Горану Цековићу, Васку Ђокићу и Ниџу Бушковићу - казао је Веско Вујошевић.

Да ће Дарко да живи кроз свој херојски подвиг али и сва добра дела по којима га памте, тврде и његови пријатељи и комшије.

- Познавајући га, какав је био, његов последњи поступак ме уопште није изненадио. Управо такве ствари су се могле очекивати од Дарка. Увек је био спреман да помогне у било чему, а да му је било стало да спасава животе, говори и да је био редован добровољни давалац крви. Трагично се завршило, али ћемо га заувек памтити - казао Дарков пријатељ.

Дарко Вујошевић и његови пријатељи, породица Кумбуровић, страдали су 3. фебруара, када се преврнуо чамац на Скадарском језеру, при њиховом повратку са литургије у манастиру Врањина. Иако се Дарко првобитно домогао обале, видевши да се са водом боре Ратко, Јана и њихова ћерка Нина, вратио се међу подивљале таласе да покуша да их спасе. Нажалост, тога дана, угашена су сва четири живота. Тело покојне Јане извучено је истог дана, неколико дана касније рониоци су пронашли и Нину, док се за њиховим супругом и оцем Ратком још увек свакодневно трага.

ПОСТХУМНО ПРИЗНАЊЕ

ЗБОГ херојског чина, "Вечерње новости" ће постхумно одати признање Дарку Вујошевићу за најплеменитији подвиг. Његов херојски чин плакетом ће наградити и комисија Министарства унутрашњих послова Црне Горе поводом 1. марта, Дана заштите и спасавања, и то за исказану храброст и пожртвованост.