КОНСУЛТАТИВНО саслушање пред члановима Одбора за економију, финансије и буџет, министарске економије Драгице Секулић, али и представника "Електропривреде Црне Горе" и Регулаторне агенције за енергетику, због најављеног поскупљења струје од 1. марта, биће одржано наредне недеље. То је потврдио Предраг Секулић, председник тог скупштинског одбора.

- Предложио сам колегама да консултативно саслушање одржимо наредне седмице. Уверен сам да постоји сагласност да се прихвати иницијатива колега из ДПС-а да поред министарке Секулић, чујемо и представнике ЕПЦГ и РАЕ - навео је Секулић.

Косултативно саслушање раније је предложила и Социјалдемократска партија. Из те странке је поручено да ће ново поскупљење додатно осиромашити грађане, јер ће износити од 5,5 до 8,4 одсто.

- Струја је од јануара скупља за 2,7 одсто, уз немушто објашњење о обновљивим изворима енергије. Тај профит који ће створити синови и кумови платиће стотине хиљада црногорских грађана. То су потврдили и јануарски рачуни где је на износ од 100 евра за обновљиве изворе трошак скоро десет евра - саопштено је из СДП.

Прочитајте још - Хоће да купују свој угаљ?

Већ неко време на седницама Одбора за економију присутни су чланови владајуће коалиције, повремено, у зависности од теме и Рашко Коњевић или Драгиња Вуксановић из СДП-а. Столице опозиционих странака су углавном празне. Међутим, због значаја теме за црногорске грађане у ДФ ће одмерити да ли ће их бити на предстојећем консултативном саслушању.

- Да ли ћемо бити на седници одбора биће размотрено наредних дана у оквиру посланичког клуба, али ће са одлуком, свакако, на време бити обавештена јавност - поручила је Бранка Бошњак из ДФ.

Либерална партија нема представника у Одбору за економију, али ће, рекао је Андрија Поповић, лидер те партије, на седници бити у улози посматрача.

- Најављено поскупљење струје огроман је намет на буџет грађана. Либерална партија покушаће да делује са амандманима како би спречила поскупљење, као што смо учинили и приликом усвајања буџета за 2019. када смо тражили да минимална пензија буде увећана са 125 на 140 евра - рекао је Поповић.

Драгица Секулић Фото Влада ЦГ

Поскупљење ће бити на дневном реду и Седнице социјалног савета која је заказана за 27. фебруар.

Прочитајте још - Црна Гора: Струјни удар на џеп грађана

- Постало је правило да почетак сваке календарске године обележи удар на буџет запослених и грађана. Почетком прошле имали смо повећање ПДВ са 19 на 21 одсто и замрзавање зарада, док је почетак ове обележила најава о поскупљењу струје до шест одсто. ЕПЦГ се и овог пута, под плаштом унапређења услуга и прилагођавања потреба потрошачима на веома креативан начин поиграла цифрама, бојама и понудама, како би приказала прихватљивим још једно у низу поскупљења електричне енергије, што је био случај и годинама уназад - саопштено је из Уније слободних синдиката.

Социјални савет разговараће и о повећању минималне зараде са 193 на 250 евра.

УВИЂАЈНИ У ВЛАДИ

- АРГУМЕНТОВАНО, стручно и одговорно одговорићу на сва питања која поставе посланици, јер се ради о важној теми која се тиче свих грађана. Влада је учинила све да увећање цена за неке категорије потрошача не утиче на смањење животног стандарда, посебно имајући у виду социјално осетљиве - поручила је Драгица Секулић, министарка економије након што је предложено консултативно саслушање.