ПОДГОРИЦА - Миливоје Катнић, главни специјални тужилац изјавио је да је Душко Кнежевић, власник Атлас групе осумњичен да је створио криминалну групу која се организовано бавила прањем новца, утајом пореза и другим незаконитостима где је преко више лица у више кривичних дела, Црну Гору оштетио за десетине милиона евра. Катнић је саопштио да је управо данас ухапшен интерни ревизор Атлас банке у Подгорици. Гостујући на ТВ Прва, Катнић је рекао да ће држави у афери Атлас бити враћена стечена противправно стечена имовинска корист.


- У Е-комерц пословању Кнежевићева компанија прометовала је између 600 и 700 милиона евра и утајила 59-69 милиона евра, каза је Катнић, додајући да је државни будзет оштећен за 120 милиона евра, али је за сад немогуће документовати све трансакције у трговини скоро 120 резидентних компанија које су пословале на тај начин, преко Атлас банке.


Катнић је саопштио да постоји основана сумња да је оргнизатор формирао криминалну групу за вршење кривичних дела, а на начин да се утаји порез, како би одређена физичка лица подизали кредите од 500.000 и више евра и никад их нису враћали.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Душко Кнежевић о ЕПЦГ: Продају су координисали Мило Ђукановић и Бранимир Гвозденовић


- ИБМ и Атлас банка коришћени су као привредни субјекти за вршење тих кривичних дела. У тим пословима, Кнежевић их је оштетио за око 15 милиона евра, које је добио на руке, навео је Катнић, да би потом додао да је високи функционер ДПС и бивши градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић осумњичен за прање 47.500 евра. На питање колико је новца било у коверти коју је Стијеповићу дао Душко Кнежевић, уочи парламентарних избора 2016.Катнић је одговорио:


- До степена основане сумње утврђено је да је у коверти било 47.500 евра, не кажем да није било више. Сва документација је изузета из ДПС-а за Зету, саслушали смо 21 особу, казао је Катнић, подсећајући да је Тужилаштво у овој години подигло 25 оптужница против 13 организованих криминалних група И свака је потврђена.


- Нема места оптужбама да Тужилаштво поступа селективнво. По мојим налозима привођен је И бивши председник државне заједнице СЦГ Светозар Маровић, више председника општина И друге осове за које је утврђено да су кршили закон, навео је Катнић.НИЈЕ УХАПШЕН ЈЕР НИСУ БИЛЕ ИСПУЊЕНЕ ПРОЦЕСНЕ РАДЊЕ


Миливоје Катнић је казао да Душко Кнежевић није ухапшен док је био у Црној Гори, зато што нису биле испуњене процесне радње.


- Нисмо веровали да ће особа која је имала тридесет година бизнис у Црној Гори, која је основала Универзитет, телевизију, да напусти земљу. За Кнежевићем је расписана национална потерница. Црна Гора је упутила захтев Лиону да се за њим распише нтернационална потерница. Тужилаштво оперативно испитује послове Кнежевића са председником Ђукановићем. Поступак против возаа Атлас групе нема везе са поступком у којем је Душко Кнежевић првоосумњичени, казао је Катнић.