МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

СЕРИЈСКА производња руског авиона МС-21 намењеног за средња растојања, одложена је на годину дана због тога што је амерички произвођач композитних материјала престао да испуњава уговоре о испоруци одређених компонената, изјавио је Сергеј Чемезов председник холдинга "Ростех".

Ти материјали су потребни за прављење авионских крила. Чемезов је објаснио да ће се за прављење крила убудуће користити композитни материјал које ће производити руске компаније.

Било је планирано да авион МС-21 почне да се производи до краја ове године. Недавно је и потпредседник руске владе Јуриј Борисов изјавио да америчке санкције неће бити препрека и да ће тај авион почети да се производи како је планирано. Међутим, санкције под којим су се нашле две руске компаније "Аерокомпозит" и "Технологија" спречиле су производњу тзв. црног крила за споменуте авионе.

Прочитајте још - Руски борбени авион пресрео амерички извиђачки

До сада су са увозним композитним материјалима била направљена три пробна авиона а четврти је у фази монтаже. "Аерокомпозиту" су Американци увели санкције у септембру прошле године.

У Русији су одлучили да пређу на властиту производњу композитних материјала али им за то треба времена. Због тога произвођачи сада кажу да ће прва серија тих авиона намењена "Аерофлоту" почети 2020. године.

Московски листови су писали да је било покушаја да се амерички композитни материјали замене кинеским али се испоставило да су они знатно тежи.

Авион МС-21-300 је авион новог поколења који може да прими од 150 до 211 путника.

"АВАНГАРД" ПОЛОЖИО ТЕСТОВЕ

РУСКА државна комисија дала је закључну оцену и предложила је да се прими у наоружање хиперсонични ракетни комплекс "Авангард" који може да лети брзином од 27 маха. Последњи пробни лет "Авангарда" био је у децембру 2018. године. Први пут се о "Авангарду" чуло када га је представио руски председник у пролеће 2018. Тада је Путин објаснио да "Авангард" лети као метеорит и изгледа као ватрена лопта, а температура на његовој површини достиже 2.000 степени.