НАЦИОНАЛНО или грађанско? Ове опције определиће будућност Малесије након првих избора у самосталној општини Тузи 3. марта. Четири партије из владајуће коалиције (ДПС, ЛП, БС и СД) наступиће самостално, док ће Албанска алтернатива, Демократски савез Албанаца изаћи у оквиру коалиције Албански форум. Очекује се да им се прикључи Демократска унија Албанаца. Учешће на изборима су најавили и СНП и Демократе, али не и Демократски фронт и Грађански покрет УРА, јер, како поручују, не желе да дају легитимитет и важност тим изборима, нарочито у односу на догађаје који тренутно потресају политичку сцену Црне Горе.

Никола Гегај (ДПС) каже, за "Новости", да ће та партија успети да задржи власт у Малесији.

- Освојићемо апсолутну власт и наставити да радимо на започетим пројектима и планирању нових. ДПС је партија грађанске профилације која је свих ових година била катализатор свих процеса који су важили за одржавање мултиетничког склада и толеранције. Сигуран сам да би сваки други резултат, осим победе ДПС, значило заустављање развоја овог подручја - категоричан је Гегај.

С друге стране, Ник Ђељошај (Албанска алтернатива) упозорава да промену статуса општине Тузи грађани Малесије неће осетити ако тренутна власт освоји већину на наредним изборима.

- Сигуран сам да ће грађани подржати националне партије - поручио је Ђељошај.

Прочитајте још - РАЗГРАНИЧЕЊЕ ОПШТИНА ПОДГОРИЦА И ТУЗИ: Имовина ће се поделити

Идентичног става је и Саубих Мехмети, председник Демократског савеза у Црној Гори, који, за "Новости", каже да његова партија неће изаћи на изборе, али да ће позвати бираче да дају гласове албанској коалицији.

- То ћемо учинити како се не би распршили национални гласови. Уверен сам да ће коалиција коју предводе Ђељошај и Цамај постићи свој максимум и после избора, и ако то буде потребно, видети са киме да поделе власт. Када се Албанци буду питали у Тузима и свуда где су већина, онда ће нашем народу бити добро, али и другима који живе у тим заједницама - каже Мехмети.

ПОДЕЛА ИМОВИНЕ

НАКОН избора нова власт ће се позабавити питањем поделе имовине са општином Подгорица, чији су Тузи до недавно били саставни део. Биће занимљиво пратити "разграничење" у случају једне од најуспешнијих црногорских компанија Плантаже "13. јул".