НА располагању аграру ове године је 52,4 милиона евра или 12,4 милиона више него лани. Предвиђене су 24 мере за рурални развој, а за њих је намењено безмало 33 милиона евра или девет милиона више него прошле године. Представници Министарства пољопривреде, од Никшића, Даниловграда, преко Бара, Улциња, Цетиња, Тузи и Голубоваца представљали су агробуџет за ову годину, а у понедељак су били у Шавнику и Жабљаку.

- Буџет је домаћински и европски, јер средства Европске комисије имају знатну улогу у агробуџету. Обезбеђено је више новца, али и програми бесповратне подршке ради динамичнијег развоја села и пољопривреде. Инсистирамо да се све мере представе на терену да би потенцијални корисници, домаћини имали прилику да чују и разумеју поруку, да им се додатно појасне сва правила и процедуре - поновио је више пута од усвајања агробуџета Милутин Симовић, министар пољопривреде.

А на располагању су ове године премије за прераду млека, такође и за сточаре. Утврђени су и нови програми подршке за воћарство, пчеларство, виноградарство, маслинарство.

Бесповратна подршка воћарима је 50 одсто улагања, а једно пољопривредно домаћинство може добити максимално до 5.000 евра. Новац је намењен за набавку садница, система за наводњавање и за заштиту од ризика, елементарних непогода, као и мрежа за заштиту од птица, агрофолије и фолије за заштиту од кише. Имају пољопривредници и шансу да аплицирају за субвенције за биљну производњу. Услов је да имају засаде на минимум 0,3 хектара земљишта. Подршка износи 180 евра по хектару, а за младе до 40 година још додатних 10 евра.

Прочитајте још - Аграр као телевизија

- Подржавамо и оне који ће се бавити семенском производњом. То значи да ће субвенција за основни семенски кромпир износити и до 700 евра по хектару, за сертификовани - 300, колико је и за семенску производњу житарица - појаснили су у ресору пољопривреде.

Објављен је и позив за подршку маслинарству. И ту је вредност бесповратних средстава до 50 одсто за подизање нових засада, набавку опреме за чување и складиштење маслиновог уља, управљање биљним отпадом.

- За нове засаде маслина подршка износи и до 60 одсто, док је за ревитализацију маслињака субвенција седам евра - навели су у Министарству пољопривреде и додали да је маслинарима, осим овога, на располагању и директна подршка по хектару из програма субвенција за биљну производњу 180 евра по хектару, односно 190 евра за млађе од 40 година.

Услов за мере подршке је да је газдинство уписано у Регистар пољопривредних газдинстава, али и остале регистре које води министарство пољопривреде.

СЕОСКА ИНФРАСТРУКТУРА

АГРОБУЏЕТОМ за 2019. предвиђена су и улагања у сеоску инфраструктуру вредна 2,260 милиона евра. Издвојено је и 1,5 милиона за рибарство, али ће како је најављено из ресора за пољопривреду, о тим мерама бити организоване посебне презентације. Више новца на располагању је ове године и за програме безбедности хране и здравствену заштиту животиња и то 2,8 милиона евра. За бољи квалитет млечних производа биће издвојено 700.000 више него лани, а регистровано је у Црној Гори 1.500 газдинастава за производњу традиционалних млечних производа.