АУТЕНТИЧНА пића у Црној Гори су неизбежна лозова ракија,вино, пиво, медовина... У асортиману пића која се производе у Црној Гори међу млађим генерацијама је бренди. Иако су Французи свој бренди - коњак почели производити у 17. веку, етикету занимљивости има и црногорски бренди који се производи у Тузима.

Црногорски бренди почео је производити отац Пашко Гојчај у Тузима, и то не с намером да би пиће продавао већ да би бренди даривао људима за захвалност за добра дела. Патер бренди за дар производи из хобија.

Прочитајте још: ЦРНА ГОРА ОБЕЗБЕЂУЈЕ АЛКОХОЛ ЗА ДОМОВЕ: Старима купују виски и ракију?

Производња брендија с годинама се усавршавала. За разлику од вина, бренди неће постајати бољи с временом. Међутим, ако боцу коњака чувате на хладном и тамном месту, он ће све време остати једнако укусан, све док не отворите боцу. Млади коњак обично је светлије боје, која помало подсећа на мед, а која с годинама постаје тамнија. Ове промене боје догађају се захваљујући танину који се налази у храстовим бачвама (у којима се и догађа процес старења).

- Одрастао сам у Далмацији, тамо сам стекао искуство. Поводом великог јубилеја 2.000 хришћанства почео сам са радом у Тузима, где имам виноград, 1.600 чокота. Производим ракију, вино, и бренди - каже отац.

Он се присећа да су, кад је из Далмације дошао у Црну Гору, запуштени и напуштени били и виногради и маслињаци.

- Богу хвала, сада је друга слика. Једно време у Црној Гори није било ни производње вина. Данас имамо много, много добрих винограда - каже саговорник "Новости".

ПОНУДА

СА задовољством се у знак добродошлице гостима у Барској надбискупији понуди црногорски бренди. Црногорски бренди пробали су многи, међу којима су и државници који воле чашу коњака. По њиховом мишљењу - он не заостаје по квалитету за француским коњаком.