Председавајући Савета министара Босне и Херцеговине у техничком мандату Денис Звиздић позвао је политичке партије у тој земљи да усвоје Предлог годишњег националног програма за НАТО (МАП) за 2018/19. годину.

Он је позвао представнике странака које су проевропски оријентисане и заговарају сарадњу да гласају за усвајање тог плана и тако, како је навео, "донесу дугорочно оправдану и исправну одлуку".

Звиздић је истакао да су кључни задаци свих функционера и политичких партија борба за владавину права и достојанство сваког грађанина БиХ, политицка озбиљност, одговорност, мир, стабилност и социо-економски развој, те да те циљеве земље може досегнути само спровођењем неопходних реформи и континуираном реализацијом активности на путу европских и НАТО интеграција, саопштено је јуче из кабинета председавајућег Савета министара у техничком мандату, пренела је Срна.

Он је нагласио да је због тога изузетно важно да буде, како истиче, “разобличен спин” којим се усвајање првог годишњег плана изједначава са пуним чланством БиХ у НАТО-у.

Прочитајте још - Звиздић: Регионална сарадња и поверење кључ односа

"Циљ овакве дезинформације јесте да оснажи политике које се противе НАТО интеграцијама и да у други план стави расправу о бенефитима које би имала БиХ усвајањем годишњег националног програма, пуном активацијом МАП-а и даљим фазним напретком према НАТО интеграцијама", навопди се у саопштењу.

Звидић је подсетио и на изјаве НАТО функционера у којима је јасно истакнуто да је годишњи државни програм тек наредни корак у пружању помоћи БиХ да изврши побољшања у бројним областима.

Предлог годишњег националног програма БиХ за период 2018-2019. година, чији је предлагач Комисија за НАТО интеграциони процес БиХ, након што је три пута скидан са дневног реда, поново је уврштен у дневни ред данашње седнице Савета министара у техничком мандату.

На седници Савета министара у техничком мандату одржаној 22. јануара ова тачка је скинута са дневног реда на предлог министра иностраних послова Игора Црнатка.

Седница Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ, која је била заказана за 20. децембар, није одржана због недостатка кворума након што су на састанку званицника Републике Српске код председнице Жељке Цвијановић српски чланови Комисије позвани да не учествују у њеном раду.