ВИШЕ стотина полицајаца из свих крајева Федерације БиХ наставило је потрагу за вишеструким убицом Едином Гачићем (43), који до штапмања данашњег издања "Новости" није лоциран.

Прочитајте још - "ШУМА ЈЕ ГУСТА, УБИЦА СЕ МОЖЕ СКРИВАТИ БИЛО ГДЕ": Мештани Суходола у страху, бивши припадник "Ел Муџахида" и даље у бекству


Сарајевској полицији у потрази се прикључило 130 колега из других кантона и према речима кантоналног премијера Едина Форте, на терену је укупно 1.200 полицајаца. Већина је ангажована у својеврсном "лову на човека", у којем се користе пси трагачи, дронови, хеликоптер и сва расположива опрема. Потрага је добрим делом концетрисана на општину Хаџићи, односно Суходола, где је у суботу навече убијен припадник Федералне управе полиције (ФУП) Махир Бегић (47). На том рејону се претражују шуме, објекти, контролишу сва сумњива лица.

Прочитајте још - У јеку потраге убио полицајца!

По расписивању потраге за Гачићем полиција је примила на десетине дојава од грађана, које се константно проверавају.

Сувада Кулдија, портпарол МУП Кантона Сарајево, каже да се детаљно претражује терен на граници са Херцеговачко-неретванским и Средњебосанским кантоном.

- Грађани су заиста озбиљно схватили ову ситуацију. Имали смо доста позива, све проверавамо. Највише дојава долази с подручја општине Хаџићи и aпелујем на грађане да наставе с позивима и пријаваma уколико примете њима сумњиво лице - рекла је Кулдија.

Мештани Суходола су у страху, већина не напушта своје куће и кажу да их само велико присуство полиције чини безбедним. Добар део родитеља из Хаџића, на властиту одговорност, није пустио децу у школу из страха за њихову безбедност. У близини школа и вртића у целом кантону је повећано присуство полиције, али се настава одвија нормално, као и приградски саобраћај.

Един Гачић

Засад полиција нема поузданих информација ни трагова где се Гачић налази, али је истрагом потврђена сумња да је убио полицајца Махира Бегића у кога је испалио четири хица. Балистика је показала да се чауре с места злочина поклaпају с чаурама пронађеним на месту убиства Суада Султанића (39) у Подорашцу код Коњица. Обојица су убијена хицима из аутомата М-56, а коришћена је пиштољска муниција калибра 7,62 милиметра. Потрага за Гачићем кренула је управо 4. фебруара након што је убио трговца Султанића у којег је најпре пуцао, а потом га избо ножем, што су снимиле надзорне камере његове продавнице. Мотиви ова два злочина и даље су непознати.

У полицији наводе да је Гачић наоружан и изузетно опасан. Висок је око 180 цм, мршавије телесне грађе, а последњи пут је виђен у тамноплавој јакни, светлим панталонама, смеђој плетеној капи и носио је диоптријске наочаре. Све информације о њему грађани могу пријавити на бројеве 122, 033/206-666, 033/207-777 или најближој полицијској станици.

ФИТНЕС ТРЕНЕР

ПО изласку из затвора у Бихаћу, Един Гачић је у Бањалуци завршио обуку за спортског фитнес тренера. Добио је сертификат Фитнес савеза РС у коме кажу да је током обуке био регуларан.

- Никаквих проблема с њим нисмо имали. Никакве знакове агресивности код нас није испољавао, а видело се да је фит и да је имао предзнање о тренинзима које је покупио у затвору - рекао је Мирослав Бундало из Фитнес савеза РС.

ТОП ТЕМА И У СВЕТУ

ЕДИН Гачић је топ тема свих медија у региону, па и у свету. Информације о помахниталом убици објавио је и "Њујорк тајмс". Објављују се бројни детаљи из његовог живота. Поред извештаја који су указивали на Гачићево психичко стање и одбијање лечења, о чему су "Новости" писале, у жижу је доспела и добра физичка спрема која му омогућава да с мало хране и воде успешно измиче потрази.