МИНИСТАРСТВО здравља, на чијем челу је Кенан Храповић, недавно је упутило јавни позив за припрему измене сета кључних закона - о здравственој заштити, здравственом осигурању, као и о узимању и пресађивању људских органа у сврху лечења. Закон о узимању и пресађивању органа и ткива у сврху лечења усвојен 2016. године подразумевао је претпостављену сагласност, која је требало да значи да су сви становници Црне Горе потенцијални донори органа ако доживе мождану смрт. Ипак, последњу реч, према важећим одредбама, има породица, чак и у случајевима када је особа власник донорске картице.

Прочитајте још: ДОНИРАЊЕ ОРГАНА У ЦГ: Коначну одлуку доноси породица преминулог

- Актуелним законским решењем није дата могућност да грађанин Црне Горе може да да изјаву да жели да буде донор органа и да на његову изражену слободну вољу нико не може ставити забрану тј. не може је оспорити. На тај начин је постојеће законско решење једним делом постала брана пуној реализацији програма трансплантације органа - кажу, за "Новости", из Министарства здравља.

Како наводе, на измене су их подстакле и иницијативе које су стигле на њихову адресу, а које су упућене од стране пацијената који се налазе на програму хемодијализе, а који немају сродног донора.

- Једно од решења је и то да се изменом закона пружи могућност заживотног давања сагласности за донацију органа коју нико неће моћи да оспори. То значи поновно увођење донорских картица, омасовљавање њиховог преузимања у циљу стицања критичне количине њихових власника која може довести до одрживости трансплантационог програма - наводе из ресора здравства.

Да су измене дела тог закона потребне, раније је саопштила и координаторка за трансплантацију Весна Мирановић, која је казала да у Министарству здравља озбиљно размишљају да о искључивању чланова породице у доношењу одлуке о донирању органа, када се ради о умрлим који имају донорску картицу.

УКИДАЊЕ ДОПУНСКОГ ОСИГУРАЊА ПРЕДЛОЖЕНИМ изменама Закона о здравственом осигурању тражиће се укидање допунског осигурања које је предвиђало да грађани, за део услуга које су им сада покривене 100 одсто, плаћају месечне премије. Они који се не одлуче за допунско осигурање, плаћали би 20 одсто цене здравствене услуге, док би остатак био покривен обавезним осигурањем. Измене Закона о здравственој заштити имају за циљ постизање боље организације, пружања квалитетне, доступне и благовремене здравствене заштите.

Прочитајте још: ЦГ: Породица донора има последњу реч

- Потрудићемо се да пружимо пуно уверавање грађанима да нема места криминалу у овој причи и да нема места причи да се пацијент може вратити назад из мождане смрти и да схвате да наш систем има капацитет да унапреди трансплантациону медицину - саопштила је раније Мирановићева.

ЗА ПЕТ ГОДИНА 39 ТРАНСПЛАНТАЦИЈА

Према подацима Министарства здравља, до сада су у Црној Гори урађене две кадаверичне трансплантације са мождано умрле особе. Прва је урађена у децембру 2013, када су захваљујући хуманости грађанке из Бара, спасена три живота. Друга трансплантација урађена је у септембру прошле године када су од Беранца који је био власник донорске картице пресађени срце, јетра, плућа и два бубрега. Када је реч о живим донорима, из министарства су нам казали да је захваљујући њима до сада одрађено 39 трансплантација бубрега.